Pražská zoo už má osm ibisů. Chytili je v Kralupech i u Václavského náměstí

Pražské zoo už se podařilo chytit osm z osmnácti ibisů skalních, kteří v úterý uletěli z poškozené voliéry. V noci na čtvrtek jednoho přímo do zoo vrátil mladý pár, pátého chytili u Václavského náměstí, šestého v Poznaňské ulici a sedmého v Kralupech. Zatím poslední ve chvíli odchytu prozkoumával balkon v Michli. Informoval o tom ředitel zahrady Miroslav Bobek na svém twitterovém účtu.

Z voliéry se vzácní ptáci dostali otvory v ochranné síti, která nevydržela čerstvé nánosy těžkého mokrého sněhu. Zoo už se od té doby podařilo odchytit sedm ibisů. Pro zatím posledního vylezl po lešení policista v Kralupech.

Šestý nalezený ibis je podle Bobka loňské mládě. V Poznaňské ulici ho osobně odchytil zoologický náměstek Jarda Šimek. Pátého ptáka chytil pracovník pošty nebo zásilkové služby u Václavského náměstí. 

Čtvrtého ibisa přivezl do zoo mladý pár v noci na čtvrtek, odchytil ho na pražské Balabence; podle ředitele zahrady seděl na parapetu okna v šestém patře, pár ho chytil do mikiny. Zoo vyzvala, aby lidé informace o výskytu ptáků volali na telefonní číslo 737 204 532.

První dva ibisové byli odchyceni ještě v úterý. Jednoho chytili pracovníci zoo v prostorách zahrady, dalšího během úterního odpoledne v Holešovicích. Třetího našli ve středu lidé u obce Zápy poblíž Brandýsa nad Labem.  

Ibis odchycený u Brandýsa
Zdroj: Václav Šilha/Facebook/Zoo Praha

Asi tři ptáci se podle Bobka pohybují po areálu zoo. „Někteří ibisové ve středu přilétli do areálu zoologické zahrady, objevovali se na různých místech a nedá se úplně přesně říct, kolik jich bylo. Předpokládáme, že asi tři,“ uvedl. „Na ně jsme žádný hon nepořádali, protože předpokládáme, že by mohli jít za potravou a vrátit se k voliéře,“ dodal.

Ibis patří mezi kriticky ohrožené druhy

Ve volné přírodě patří ibis skalní mezi kriticky ohrožené druhy. Pražská zoo jej chová od roku 1985. Všichni ibisové mají typický dlouhý, mírně dolů ohnutý zobák, který je pro ně velice užitečným nástrojem při obstarávání potravy. Ibis skalní má černé peří, péřový límec a červenou lysou hlavu, také nohy a zobák jsou červené.

iReportér: Odchyt ibise v Holešovicích objektivem Richarda Balouse (zdroj: ČT24)

V trojském areálu mají zázemí ve voliéře nazvané Africké skály, která se opírá o skalní masiv. Ibisům poskytují skály přirozený prostor k hnízdění. Stávající počasí by podle mluvčí zahrady Jany Myslivečkové nemělo ptákům dělat problémy, chladno i mráz snášejí dobře.