Starosta Dobroutova na Jihlavsku staví vlastníma rukama kapličku

Dobroutov na Jihlavsku bude mít novou dominantu. V kopci nad vsí roste kaple. Místní ji staví svépomocí a prakticky všechny zednické práce udělal starosta obce.

Dopoledne chodí do práce, odpoledne úřaduje v kanceláři místní radnice, a když má hotovo, vyrazí dobroutovský starosta Václav Vavroušek na stavbu místní kaple. Je totiž vyučený zedník s 30 letou praxí. Vlastníma rukama postavil kapličku téměř celou, jen na střechu si pozval tesaře.

S nápadem postavit v Dobroutově kapli přišel před sedmi lety polenský děkan Zdeněk Krček. Na stavbu kapličky lidé přispívali formou veřejné sbírky. Stála bezmála půl milionu korun. Kdyby ji stavěla firma, vyšla by minimálně na dvojnásobek. „Bude to nejen náboženské, ale i společenské centrum,“ říká polenský děkan Krček.

V kapli se tak budou konat třeba i pouti. A poutníci budou mít co obdivovat, jedním z unikátů kaple je speciální modrý mozaikový kříž nad vchodem.

Stavět kapli začali v Dobroutově v květnu 2013. Hotová by měla být letos. Vysvěcena ale bude až po dokončení terénních úpravy v jejím okolí. Zastupitelstvo už schválilo, že z vlastního rozpočtu dá na revitalizaci prostranství 132 tisíc korun.