Praha z výšky sto metrů - nejvyšší jeřáb sklonil na Žižkově své rameno

Nejvyšší český jeřáb sklonil na Žižkově své rameno (zdroj: ČT24)

Pražský Žižkov zažil neobvyklou podívanou – demontáž nejvyššího jeřábu v Česku. Má zhruba sto metrů a stavbařům pomáhal při budování nového bytového komplexu. Už tak náročné rozebírání obrovské konstrukce bylo navíc ztíženo tím, že probíhalo hned vedle rušné silnice.

„V tomto případě byla montáž jednodušší. Demontáž je výrazně komplikovanější, protože už tu stojí budova,“ říká šéfmontér Jiří Tesař. Rozebrání v současnosti nejvyššího stavebního jeřábu v Česku trvá zhruba pět dní a zapojilo se do ní na dvě desítky lidí.

Konstrukci začali technici snižovat už v pondělí, kdy bylo potřeba vyndat jednotlivé betonové bloky – to ještě musel udělat samotný jeřáb,  pomocí hydrauliky. Jeden takový blok váží dvě tuny a jeho sundání z vrcholu trvá asi půl hodiny.

Až ve chvíli, kdy se jeřáb sníží na 55 metrů, přijde na řadu jiný jeřáb, tentokrát stošedesátitunový a mobilní, a ten mu sundá rameno.

Není to, jako si hrát se stavebnicí

Technici musejí být velmi pečliví, protože případná nehoda takového obra může napáchat nemalé škody. Jako se to ostatně stalo nedávno v New Yorku, kdy se za silného větru jeden takový jeřáb zřítil a zabil člověka, původem Čecha. Ještě horší neštěstí se stalo loni v září v Mekce, kdy jeřáb spadl na Velkou mešitu v době těsně před modlitbou a zabil víc než stovku lidí.

Čeští „výškoví“ stavbaři ale mají ve světě dobré jméno. Pomáhali například se stavbou nejvyššího mrakodrapu světa Burdž Chalífa v Dubaji, který měří i s anténou 828 metrů. Česká firma zde měla na starosti veškeré stavební výtahy.