Nekrmte zvířata! prosí děčínská zoo po úhynu dvou ovcí

Události: Nebezpečné krmení zvířat v zoo (zdroj: ČT24)

Mimořádná opatření musela nově zavést děčínská zoo. Poté, co návštěvníci nevhodným jídlem zabili během jednoho týdne hned dvě zvířata, chovatelé celý areál neustále hlídají. Do zahrady v období jarních prázdnin přichází výrazně víc lidí než po zbytek zimy.

U vchodu má děčínská zoo v těchto dnech vyvěšeno smuteční parte. Píše se v něm, že beránek umíral ve velkých bolestech. Dva dny poté zemřela v důsledku příjmu nevhodné potravy od návštěvníků i ovečka. „Nevíme, jestli vytáhli z batohu svačinu a dali jim čerstvý rohlík,“ říká mluvčí zahrady Alena Houšková.

„To zvíře se nafoukne, a tím zahyne,“ dodává tamní zoolog Roman Řehák s tím, že střevní plyny ho v podstatě roztrhají. Ve výběhu ovcí ouessantských tak zůstala poslední ovce, která s mrtvým beranem čeká mladé a k lidem se bojí přiblížit.

Smuteční parte ZOO Děčín
Zdroj: zoodecin.cz

Po celém areálu teď chovatelé rozmisťují desítky varovných cedulí. Během dne pak procházejí výběhy hlavně nejohroženějších zvířat. Tapíra by kus pečiva zabil ještě rychleji než ovci. „Lidé mají občas dojem, že když je zvířátko v zajetí, tak je nešťastné a je mu potřeba každým pádem nějak přilepšit,“ říká chovatel Zoo Děčín Petr Haberland.

Do děčínské zoo každý rok přijde 100 000 lidí. Na dvou místech areálu jsou umístěny automaty s nízkoenergetickými granulemi určené pro zvířata pouze v daném výběhu. Pokud je automat prázdný, znamená to, že zvířata už snědla maximální denní dávku.

Chovatelé a zoologové nevarují jen před krmením zvířat v zoologických zahradách. Čerstvým pečivem mohou lidé zabít také kachny a labutě ve volné přírodě.