Soud řeší smrt narkomanky. Osudnou dávku pervitinu měla dostat od přítele

Recidivista a drogový dealer z Ostravy Miroslav Baláž se zodpovídá před soudem ze smrti své přítelkyně na předávkování pervitinem. Podle obžaloby jí sám vpíchnul dávku do žíly. Žena, která brala drogy od čtrnácti let a měla oslabený organismus po prodělaném potratu, umírala několik desítek hodin. Ostravský krajský soud za to Baláže už třikrát poslal na 12 let do vězení. Nadřízený soud počtvrté rozsudek zrušil a nařídil doplnění důkazů.

Miroslav Baláž  podle obžaloby pervitin přinesl, nachystal a vpíchnul šestadvacetileté ženě do žil. Podle Vrchního soudu v Olomouci to však není jednoznačně prokázáno a obžalovaný vinu odmítá. V bytě v Ostravě-Zábřehu, kde se tragédie v dubnu 2012 odehrála, byli další tři narkomani.

Obžalovaný odmítá vinu

„Nové hlavní líčení má ujasnit, kdo drogu do bytu přinesl, kým a jak byla před aplikací připravována, kdo ji poškozené aplikoval,“ shrnula mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšárová. Nejasné je především to, kdo pervitin přinesl. Mohla to být i zemřelá žena. Tvrdí to alespoň obžalovaný, podle kterého si dávku také sama píchla. Senát proto znovu vyslechne svědky, kteří byli tehdy v bytě.

Podobná důkazní situace byla už při minulém přelíčení. Senát přesto vynesl odsuzující verdikt s odůvodněním, že rozhodující je, že obžalovaný Baláž dávku ženě aplikoval. „Jsou minimálně dva důkazy, že to byl právě obžalovaný, kdo zemřelé ženě pervitin podal,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Soud v Ostravě řeší počtvrté smrt mladé narkomanky

Za pět let zemřelo v kraji na předávkování 21 lidí

Za posledních pět let zemřelo v Moravskoslezském kraji na předávkování dvacet jedna lidí. Nejčastěji zabíjel pervitin. Roku 2013 zemřela v Ostravě devatenáctiletá studentka, která drogu dostala jako odměnu za úklid. Téhož roku umřel na Třinecku osmnáctiletý narkoman, který získal osudnou dávku výměnou za mobilní telefon. Další obětí je například devatenáctiletý mladík, který dostal pervitin k narozeninám. Neměl s narkotiky žádnou zkušenost, po několika aplikacích zemřel na otok mozku.

Na severní Moravě má oběti i mimořádně nebezpečná syntetická droga fentanyl, která je čtyřicetkrát silnější než heroin.  V medicíně se používá k tišení bolesti a při anestezii. Chronicky nemocným se podává na předpis například formou transdermální náplasti. Uživatelé drog si ale látku aplikují přímo do žil. Na trh s drogami se v posledních letech dostává i ze zahraničí. Na předávkování fentanylem zemřel v roce 2014 muž z Kopřivnice, obětí je v Česku už několik.