V Broumově asi za evropské dotace vyroste druhé autobusové nádraží – hned vedle fungujícího

Události v regionech: V Broumově můžou být dvě autobusová nádraží vedle sebe (zdroj: ČT24)

Autobusové nádraží a hned vedle druhé – tak by to v budoucnu mohlo vypadat v osmitisícovém Broumově v Královéhradeckém kraji. Terminál, který tam zatím funguje, patří soukromému dopravci – ČSAD Ústí nad Orlicí. Broumovská radnice ale chce vlastní autobusové nádraží. Argumentuje tím, že soukromník do majetku neinvestuje.

Aby se na soukromém autobusovém nádraží v Broumově mohli cestující schovat před deštěm, muselo tam město už před časem koupit přístřešky. Přispěly na ně i další obce z regionu.

Vedení Broumova tvrdí, že u majitele autobusového nádraží nevidělo vůli po změně k lepšímu. Rozhodlo se proto zpracovat projekt na stavbu nádraží nového. Stálo by hned vedle dosavadního. Jak říká starosta Jaroslav Bitnar (Volba pro Broumov), stačilo by jen vyčistit přilehlé křoví. 

Vylepšit své autobusové nádraží ale plánuje i soukromý dopravce

Jenže investici plánuje i majitel současného nádraží. Prioritou prý pro firmu zatím byla obnova vozového parku. Teď jsou ale na řadě právě nádraží, nejen to broumovské. ČSAD Ústí nad Orlicí plánuje během dvou let dát do modernizace a vybavení čekáren miliony korun, uvedla předsedkyně představenstva společnosti Kateřina Kratochvílová.

Místo, kde radnice Broumova plánuje vybudovat nové autobusové nádraží
Zdroj: ČT24

Město Broumov ale své plány měnit nehodlá. Aby mělo vlastní nádraží, mu navíc doporučil Královéhradecký kraj. Stejně jako dalším městům v regionu, kde autobusová nádraží patří soukromým dopravcům. 

  • Špindlerův Mlýn
  • Dvůr Králové nad Labem
  • Broumov
  • Jaroměř
  • Rychnov nad Kněžnou
  • Častolovice
  • Zdroj: Královéhradecký kraj

Podle kraje je hlavním důvodem velmi špatný technický stav některých nádraží. „Obcím jsme doporučili, že si mohou zažádat o evropskou dotaci z regionálního operačního programu,“ konstatovala mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Autobusové nádraží v Broumově
Zdroj: ČT24

Nové broumovské nádraží by mělo stát dvanáct až patnáct milionů korun, přičemž by radnice ráda získala až osmdesátiprocentní dotaci.

Kraj předpokládá, že v Broumově nakonec zůstane jen jedno nádraží – městské. Soukromník výsledek konkurenčního projektu nechce odhadovat.