Odbory v Hyundai jednaly o mzdách. Žádají zvýšení o šest procent

Odboráři vyjednávali s vedením automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku o nové kolektivní smlouvě. Zatím se ale nedohodli. Odbory argumentují rostoucím ziskem a žádají zvýšení mezd o šest procent a další příplatky za práci o víkendech. V dělnických profesích loni přesáhla průměrná mzda také díky mimořádným směnám 33 tisíc hrubého a oproti předchozímu roku se zvýšila o téměř 11 procent.

Výrazný nárůst průměrných mezd částečně ovlivnily mimořádné pracovní směny zejména v druhém pololetí loňského roku. „Očištěno o ně by průměrná mzda byla 32 tisíc a nárůst asi 8,5 procenta,“ sdělil mluvčí firmy Petr Vaněk. Mimořádné pracovní směny souvisely hlavně se zrychlením linky v hale finální montáže. Zatímco dříve z ní sjelo jedno hotové auto za minutu, dnes to trvá 54 vteřin.

Odbory chtějí také méně agenturních zaměstnanaců

„Chceme především navýšení mezd o šest procent, zvýšení příplatků za soboty a neděle a snížení počtu agenturních zaměstnanců,“ vyjmenoval požadavky předseda odborů Hyundai v Nošovicích Radek Kuchař. Dodal, že k dalším požadavkům patří zvýšení odstupného při ztrátě zdravotní způsobilosti nebo zlepšení podmínek pro fungování odborové organizace.

Reportáž: Jednání o nové kolektivní smlouvě v Hyundai

Odboráři jednali s vedením o platech pro letošní rok už počtvrté. „Kolektivní vyjednávání s odborovými organizacemi je jako každý rok komplikované. Naše vzájemné vstupní požadavky jsou dost odlišné, ale začínají se sbližovat a řekl bych, že poměrně brzy dospějeme ke zdárnému konci,“ řekl Vaněk.

Roční výroba se zvýší na 350 tisíc aut

Automobilce se daří. V roce 2014 zvýšila zisk o 1,64 miliardy na téměř 9 miliard korun. Pro rok 2016 vedení počítá s dalším navýšením výroby na 350 tisíc aut ročně. V roce 2015 to bylo 342 tisíc aut, v roce 2014 307 tisíc. Většina produkce míří do zahraničí – hlavně do Německa, Velké Británie nebo Španělska. V České republice se prodá asi pět procent roční produkce.

Hyundai v Nošovicích
Zdroj: Ivo Stejskal/ČTK

Kromě výroby automobilů funguje v Nošovicích hala na výrobu převodovek, která pokrývá i potřeby závodu Kia v Žilině na Slovensku a Hyundai Motor Manufacturing Rus v Petrohradě. 

Nošovický závod má asi 3400 zaměstnanců. Platy mají v porovnání s průměrnou mzdou v regionu nadprůměrné. Loni v září dosáhla v Moravskoslezském kraji 23,6 tisíc korun. V automobilkách jsou platy vyšší. Například v kopřivnické Tatře je průměrná mzda kolem 30 tisíc. Více než v Hyundai si v průměru vydělají zaměstnanci mladoboleslavské Škody.