V automobilkách platy rostou, ostatní si na přidání musí počkat

Praha - Na výrazně vyšší příjmy prozatím můžou zapomenout zaměstnanci ve většině soukromých firem. Výjimkou jsou ale automobilky, ty táhnou českou ekonomiku a svým lidem přidávají o něco rychleji, než je průměr. V jiných odvětvích by se mohli zaměstnanci dočkat vyšší výplaty nejdřív od příštího roku.

V automobilovém průmyslu se přidávalo už loni, zaměstnanci měli v průměru zhruba o tisícovku na měsíc víc. Průměrná mzda v tomto odvětví tak překračuje 30 tisíc korun a i letos si zaměstnanci automobilek zase o něco polepší. 

Za kolik budou letos pracovat, ode dneška vědí zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda. Tarifní mzdy se tu od dubna zvýší o 2 procenta. Firma se na tom dohodla se zástupci odborů. Nová kolektivní smlouva zaručuje tarifním zaměstnancům také jednorázovou platbu 2000 korun a variabilní bonus za loňské výsledky firmy ve výši 16 tisíc korun. Celková průměrná mzda tarifních zaměstnanců automobilky byla loni více než 37 700 korun. 

Kolektivní vyjednávaní skončilo také ve středočeské automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína nebo v nošovické Hyundai. V těchto firmách dokonce půjdou platy nahoru ještě razantněji než ve zmíněné Škodovce. TPCA přidá pracovníkům 2,4 procenta a Hyundai 3,2 procenta. Průměrná mzda se tedy v Kolíně bude pohybovat kolem 30 500 korun a v Nošovicích bude ještě o pětistovku vyšší.

Polepší si i státní zaměstnanci 

Na štědřejší výplaty se zřejmě můžou těšit i státem placení zaměstnanci. Už letos si polepšili o dvě procenta. Další navýšení má přijít se začátkem roku 2015. Pro policisty a hasiče navrhuje ministr vnitra až pětiprocentní růst. Ministr školství chce zase přidat dvě procenta učitelům. A kuchařkám nebo školníkům ještě víc. A vyšší platy slibuje i ministr zdravotnictví lékařům a sestrám ve státních nemocnicích. O kolik se ale od ledna mzdy veřejným zaměstnancům nakonec zvednou, bude záviset i na ministru financí. Už dříve Andrej Babiš připustil, že je o tom ochotný jednat. 

Za poslední čtvrtletí 2013 nicméně v tuzemsku průměrná mzda klesla o necelou pětistovku, na 26 637 korun. Nejvíc spadly platy lidí v Praze, a to o 525 korun. Za to tady ale byla průměrná mzda tradičně nejvyšší z celé republiky a to necelých 33 tisíc korun. Směrem dolů se přepisovaly ale i výplatní pásky ve Zlínském kraji nebo na Ostravsku, a to o 80 korun. Za to v jiných krajích naopak platy rostly - nejvýrazněji dostali přidáno zaměstnanci na Jihlavsku a na Brněnsku, zhruba o 250 korun. 

Přidávat se bude v 16 procentech firem 

Na průměrnou mzdu ale nedosáhne zdaleka každý - třeba v pohostinství nebo administrativě se průměrné mzdy pohybují okolo 15 tisíc korun. Naopak v těžbě, výrobě elektřiny nebo pojišťovnictví jsou platy vysoko nad průměrem.

Průměrné platy podle odvětví

14 327 Kč …………………………… pohostinství          
17 609 Kč …………………………… administrativa
37 631 Kč …………………………… těžba
42 744 Kč …………………………… výroba elektřiny 
46 865 Kč …………………………… pojišťovnictví 

Zdroj:ČSÚ

Personální agentury upozorňují, že dokud se nezkrátí rekordně dlouhé fronty na úřadech práce, firmy nebudou mít důvod se o zaměstnance přetahovat - a tudíž ani ve velkém přidávat. Zdrženlivost potvrzuje i prezident Hospodářské komory Petr Kužel: „Všichni ostatní mimo automobilový průmysl jsou velmi opatrní, protože už si několikrát v minulých letech vyzkoušeli, jaké je to dojít do krize a vyčerpat se z vlastních finančních prostředků.“ Obrat by ale podle expertů mohl přijít na konci letošního roku. 

Podle posledního průzkumu Hospodářské komory by vyšší čísla na výplatních páskách mohli najít zaměstnanci až v 16 procentech tuzemským firem. Dalších 7 procent společností na trhu platy sníží a ostatní firmy ponechají mzdy na stejné úrovni. Nejvíc si přilepší pracovníci v informačních technologiích, financích a automobilovém průmyslu.