Plzeň omezí billboardy, z města by jich mohla zmizet třetina

Události v regionech: Plzeň chce omezit billboardy (zdroj: ČT24)

Plzeň připravila vyhlášku, která má omezit velkoplošnou venkovní reklamu. Billboardy v centru města by měly mít plochu nejvýše 6 metrů čtverečních a upravit chce město také vzdálenost mezi jednotlivými plochami. Na okraji Plzně pak budou pravidla mírnější. Vyhláška, kvůli které by mohla z města zmizet až třetina billboardů, by měla platit od roku 2017.

Podle průzkumu z roku 2015, který si zadal plzeňský magistrát, se na území města tyčí přibližně tisícovka billboardů. Třeba na Rokycanské třídě, která je hlavní dopravní tah z města na Prahu, lemuje obě strany komunikace dohromady kolem sta billboardů.

Regulace se má týkat velikosti i vzdálenosti billboardů

Město ale chce nyní v oblasti venkovní reklamy prosadit vlastní pravidla. Jedním z klíčových záměrů vyhlášky je zamezit koncentraci více billboardů na malé ploše, například aby se jich několik městnalo vedle sebe.

Druhou hlavní změnou by pak mělo být stanovení pravidel velikosti reklamní plochy podle lokality. Vyhláška by v tomto směru rozdělila Plzeň na několik oblastí. Směrem od centra města by se možné vzdálenosti mezi billboardy zmenšovaly, v centru by tedy byly nejdelší. S povolenou plochou by to bylo naopak, v oblasti historického jádra by pravidla umožňovala nejmenší reklamní plochu.

Bezpečnostní experti jsou pro omezení, pronajímatelé reklamní plochy už tolik ne

Expert na silniční dopravu Václav Ircing z BESIP omezení velkých poutačů přikyvuje. Podle něj přitahují světelné reklamy pozornost řidičů, čímž lidi za volantem ohrožují sami sebe, stejně jako další účastníky provozu.

Vedení města chce vyhlášku projednat i se zástupci největších firem, které venkovní poutače poskytují. Podle ředitele jedné z nich Radka Nováka regulace ve městech potřeba je, ale vyhláška by měla vznikat ve spolupráci s firmami. „Pokud nebude reflektovat standardizaci rozměrů, tak je to podnikání, které nebude provozu schopné. Nelze prostě prodávat s rozměrem, který si usmyslí nějaký úředník,“ tvrdí Novák.