Zájemci o kotlíkové dotace čekali v Jihlavě už od neděle. Přišly jich stovky

S žádostí o dotaci na nový kotel přišlo v Jihlavě od rána požádat okolo 600 lidí. První žadatelé čekali před tamním krajským úřadem už od nedělního večera v desetistupňovém mrazu. Vysočina rozdělí mezi zájemce o kotlíkové dotace téměř 239 milionů, které postačí na výměnu 1600 kotlů. O příspěvky je možné nyní žádat také v Jihomoravském kraji.

Mezi prvními odbavenými žadateli u přepážky byli Tomáš Růžička a jeho otec Jaroslav. Kvůli dotacím přijeli ze Žďárska už v neděli večer a od svého příjezdu čekali  před zavřenými dveřmi úřadu. „Byla nás tam hrstka. Další lidé začali chodit kolem půl čtvrté ráno. Do tepla nás pustili v šest," popsal nocování Růžička. Podle něj i jeho otce se čekání v mrazu na sto tisícový příspěvek vyplatilo.

Události v regionech: Na kotlíkové dotace se stála fronta (zdroj: ČT24)

Před úřadem se fronta začala tvořit po šesté hodině ráno. Podatelnu pak úředníci otevřeli v osm ráno. Už za tři čtvrtě hodiny zaevidovali okolo šesti set žádostí. Jeden zájemce jich přinesl dokonce třicet dva. Podle krajského radního Zdeňka Chláda (ČSSD), který má dotace na starosti, dokážou úředníci přijmout za hodinu zhruba sto žádostí. Nárok na dotaci mají ti, kteří topí v kotlích na tuhá paliva s ručním přikládáním.

Jestliže se peníze na Vysočině mezi zájemce rychle rozdělí, požádá Chlád o další na ministerstvu životního prostředí. Celkově se ministerstvo chystá do krajů na ekologičtější kotle poslat do roku 2022 devět miliard korun. Od jejich výměny si kraj slibuje výrazné zlepšení ovzduší.

Před otevřením úřadu ve frontě čekalo pět set lidí (zdroj: ČT24)

Pokud dotace rychle zmizí, požádají o další

Ty mohou zájemci na krajský úřad doručit čtyřmi způsoby. O příspěvek na výměnu starého kotle za nový mohou požádat osobně, poštou, přes datovou schránku nebo e-mailem s ověřeným podpisem. Pro přijímání hotových formulářů s fotodokumentací starého kotle a dalšími výpisy zřídil kraj speciální provizorní podatelnu v přízemí krajské budovy B. Na stejném místě mohou zájemci o dotaci také nechat svoji žádost zkontrolovat krajskými úředníky.

Na Vysočině mohou zájemci od pondělního rána žádat o příspěvek do 150 tisíc korun. Nejnižší podpora se týká nákupu kotle na uhlí, naopak nejvíc dostanou žadatelé, kteří koupí kotel pouze na biomasu nebo tepelné čerpadlo. Ještě o pět procent vyšší dotaci mohou na Vysočině získat obyvatelé čtyř měst vykazujících zhoršenou kvalitu ovzduší. Jde o Humpolec, Pelhřimov, Třebíč a Velké Meziříčí.

Dotace začal přidělovat také Jihomoravský kraj

Od pondělního rána je možné žádat o dotaci také v Jihomoravském kraji. Tam je ale potřeba se nejprve elektronicky zaregistrovat a fronty se proto v Brně netvořily. Za první hodinu k přepážkám přišlo pouze šest lidí, za stejnou dobu ale úřad obdržel přes 230 elektronických žádostí.

Domácností, kde stále topí tuhými palivy, je jen v Jihomoravském kraji 25 tisíc. Z nich by mělo devět set právě díky kotlíkovým dotacím vyměnit starý typ kotle za nový do roku 2020. I v tomto případě ale platí, kdo dřív přijde, ten dřív zatopí. Na jižní Moravě žadatelé jen za dnešek vyčerpali asi polovinu peněz nabízených v první výzvě.