Církev prodala dva klíčové pozemky nutné pro rozvoj průmyslové zóny v Kvasinách

Události v regionech: Kraj koupil důležité pozemky v Kvasinách (zdroj: ČT24)

Katolická církev prodala Královéhradeckému kraji dva pozemky u závodu automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku. Z toho jeden z církevních restitucí. Region je nutně potřebuje pro tamní průmyslovou zónu, aby naplnil loňské memorandum mezi vládou, krajem a firmou Škoda.

Parcely pro kvasinskou průmyslovou zónu se vykupují za ceny od 240 do 300 korun za metr čtvereční. Kraj už má přes 90 procent pozemků – na odpor podobný kauze farmářky Havránkové, která dlouho blokovala dostavbu D11 u Hradce Králové, v Kvasinách nenarazili.

Jak ale říká Pavel Tichý z Centra investic Královéhradeckého kraje, problematičtí majitelé se najdou i v Kvasinách. Ovšem i ten, kdo zatím váhá, podle Tichého nakonec pozemek pravděpodobně prodá. Navíc, pokud by se to nepodřilo, úředníci by už zbylé pozemky dokázali scelit – zóna by proto mohla vzniknout i tak.

Pozemky pro rozvoj průmyslové zóny v Kvasinách
Zdroj: ČT24

Do továrny se nikdo nepovolaný nedostane – vyrábějí tam utajené SUV

Čtyřiartřicetihektarovou zónu i pro subdodavatele automobilky slíbila vláda a kraj v loňském memorandu. Je totiž pro další rozvoj velmi důležitá. Roste i továrna. Koncern VW vloží do rozvoje přes 7 miliard korun.

Vstup do závodu v Kvasinách je teď nepovolaným přísně zakázaný. Z výrobní linky totiž sjíždějí první utajené vozy kategorie SUV pro španělský SEAT.

Míra nezaměstnanosti je v regionu jen 2,9 procenta

Ve druhé polovině roku začnou v Kvasinách vyrábět vozy SUV domácí značky. Proto firma nabírá zaměstnance. V oblasti, kde je druhá nejnižší nezaměstnanost v Česku – necelá tři procenta.

Automobilka loni přijala 300 zaměstnanců. „Zbývá zhruba tisíc nových zaměstnanců pro závod Kvasiny. Cílem je tento nábor realizovat v letošním roce,“ uvedl mluvčí Škody Auto Jozef Baláž.

„Trh práce v okrese Rychnov nad Kněžnou je hodně vysátý. Lidé pak chybí u různých podnikatelů, živnostníků, v závodech, už prostě nejsou,“ konstatoval starosta Dobrušky Petr Tojnar (ODS). Sehnat třeba kuchaře nebo elektrikáře bude proto podle něj neřešitelný problém. Všichni totiž montují auta.