Menšinovou koalici v Praze nepodpoříme, varuje Březina z ČSSD

Březina: ČSSD nepodpoří jakoukoli menšinovou koalici (zdroj: ČT24)

Pražští sociální demokraté nepodpoří jakoukoliv menšinovou koalici na magistrátu hlavního města. V ranním Studiu 6 to řekl zastupitel za ČSSD Karel Březina. „Jsme přesvědčeni o tom, že tři roky volebního období, které nás ještě čekají, si zaslouží řádnou koalici, mající většinovou podporu v zastupitelstvu,“ uvedl. Právě nově vznikající menšinová koalice TOP 09, Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) a Pirátů probere svůj další postup během dne.

Ve středu jednání o možné koalici ukončili nezávislí zastupitelé, takže nově zvažovaná koalice má v 65členném zastupitelstvu pouhých 32 hlasů. Tři nezávislí zastupitelé okolo bývalého primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) oznámili, že odmítají „pokračovat v dalším vytváření dojmu vyjednávání o nové pražské koalici, neférovém jednání vůči voličům a vůči klubům Pirátů a Strany zelených“.

Události v regionech: TOP 09 v Praze hledá koaliční partnery (zdroj: ČT24)

Nezávislí jsou podle prohlášení připraveni podpořit výměnu primátorky Adriany Krnáčové (ANO) i obměnu dalších radních, ale ne výměnou za jinou „nefunkční“ koalici. Klub nezávislých tvoří kromě Hudečka ještě bývalá radní Eva Vorlíčková a zastupitel Milan Růžička.

Strana zelených v reakci na rozhodnutí nezávislých uvedla, že bude do budoucna usilovat o přímou volbu pražského primátora. Strany možné nové koalice projednají další postup, TOP 09 chce oslovit k jednání i ČSSD.

Stanoviska jednotlivých stran vyjednávání (zdroj: ČT24)

Nová koalice by mohla vzniknout ještě v lednu

Sociální demokraté ale podle slov Březiny odmítají jakoukoliv menšinovou koalici. Funkční koalice by podle něj měla vzniknout nejlépe už na lednovém zastupitelstvu. Od října totiž v Praze vládne okleštěná sedmičlenná rada, kterou tvoří členové dnes už bývalé koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice.

„Já hlavně vítám, že ta naprosto nesmyslná koalice, která by měla 35 hlasů, dokonce ještě menšinová, která by byla složená ze sedmi naprosto nesourodých prvků, je v tuto chvíli pasé a že můžeme jednat o nějaké většinové koalici, která bude mít smysl pro Prahu a pro Pražany,“ řekl Březina.