Robot ze stavebnice může zajistit místo na vysoké škole

Robotická ruka nebo vozítko řízené senzory či okem. I to zvládnou středoškoláci vytvořit z klasické stavebnice Merkur. Největší soutěž v tvorbě z ocelové stavebnice Merkur perFEKT Challenge pořádá Vysoké učení technické v Brně. Více než dvě stovky studentů středních škol tam v týmech tvořily výrobky podle zadání. Ti nejlepší budou bez přijímacích zkoušek přijati na Fakultu elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT).

„Hlavním úkolem soutěžících je projet za co nejkratší čas danou dráhu a vyhnout se překážkám. K tomu slouží dva ultrazvukové senzory, které fungují na stejném principu jako netopýři," popsal jednu z disciplín proděkan FEKT VUT Jiří Háze.

Chytré vozítko nevzniká pod rukama odborníků v laboratořích. Tvoří je týmy středoškoláků vybavené stavebnicí Merkur a potřebnými elektrosoučástkami. „Tady kolegové dělají programování, my skládáme autíčko a staráme se o zapojování. Myslím, že to zvládneme," svěřil se třeba kapitán týmu ze SPŠ Břeclav Jiří Boleček.

Bez komentáře: Soutěž Merkur perFEKT Challenge (zdroj: ČT24)

Zadání bylo celkem devět, liší se podle odborných ústavů, které téma zaštiťují. „Třeba na Ústavu automatizace a měřicí techniky dělají robotickou ruku, která musí vzít fixu a nakreslit něco na papír. Na Ústavu biomedicínského inženýrství zase pro změnu řeší vozítko, které je řízené pohyby oka," přiblížil Háze.

Krok k budoucnosti

Největší republikové soutěže ve stavění z Merkuru se účastní přes dvě stovky studentů. Přijeli nejen z Moravy a Vysočiny, ale i z Trutnova či Litvínova. Motivace je jednoduchá: kdo úspěšně splní zadání, zajistí si místo na elektrotechnické fakultě VUT, a to bez přijímacích zkoušek.

Vyhlídky absolventů jsou navíc podle vedení školy velice dobré. Firmy mají o absolventy takový zájem, že podporují už středoškoláky, aby na elektrotechnické obory vůbec nastoupili. „Řada studentů má zaměstnání už v průběhu studia a zhruba do tří měsíců od ukončení studia najde drtivá většina zaměstnání v oboru, který studovali," dodal Háze.