Města si oblíbila aukce energií. Praha nakoupila za 91 milionů

Obce nakupují energie na aukcích čím dál častěji (zdroj: ČT24)

V aukcích a na burzách energií se letos prodalo dvakrát víc elektřiny a plynu než loni. Nakupují tam hlavně města a veřejné instituce, které tak dokážou ušetřit až třetinu nákladů. Třeba Praha si pro rok 2016 slibuje úsporu bezmála 20 milionů.

Hlavní město nakoupilo prostřednictvím aukce elektřinu a plyn na příští rok za 91 milionů – jde o energie jak pro město, tak i pro jeho příspěvkové organizace. Před aukcí byla odhadovaná cena elektřiny pro město a jeho příspěvkové organizace 110 milionů, uvedl Kovářík, mluvčí Power Exchange Central Europe, jejímž prostřednictvím Praha aukci uskutečnila.

Díky aukcím elektřiny a plynu se hlavnímu městu podařilo snížit cenu těchto komodit pro magistrát, městskou policii a dalších více než sto padesát městských firem. V hledání úspor v rozpočtu města budu nadále pokračovat.
Adriana Krnáčová
primátorka Prahy

Jenom během prvních šesti měsíců letošního roku se aukcí energií například na kladenské burze zúčastnilo oproti loňsku dvakrát více veřejných institucí. Celkově zde utratily za elektřinu a plyn přes 1,5 miliardy.

Aukce energií
Zdroj: ČT24

Na burzu chodí i menší obce

Aukce energií ale už nejsou záležitostí pouze velkých měst, ušetřit díky nim chtějí i menší obce. Například v Bulovce na Frýdlantsku, kde putuje vydražená elektřina do městských bytů pro seniory.

Energetických aukcí se mohou zúčastnit i samotné domácnosti.  Například Josef Bláha se nejprve zapojil do aukce, kterou zorganizovalo město, podruhé už to zvládl sám za sebe. „Ta úspora byla opravdu veliká, proto jsem zvolil ten samý postup a zúčastnil se aukcí,“ dodává. V původní aukci ušetřil zhruba třetinu nákladů na elektřinu a plyn, teď už mu cena klesne pouze o několik procent.