Hodonín nakoupí energie na burze. Ušetří milion

Hodonín – Až milionovou úsporu očekává hodonínská radnice, která bude vůbec poprvé nakupovat dodávky elektřiny a zemního plynu na komoditní burze. Město se přidalo k více než stovce obcí na jižní Moravě, které takto obchodují. Naopak v Kyjově nově vybrali dodavatele elektřiny prostřednictvím elektronické aukce. Radnice se podobnými nákupy snaží ušetřit. Některé pak nabízejí vysoutěžené levnější energie i pro jednotlivé domácnosti.

Elektřinu pro veřejné osvětlení, základní školy, sportovní halu nebo třeba zoologickou zahradu. Všechny příspěvkové organizace města Hodonín budou mít nově jednoho dodavatele elektřiny i zemního plynu. Radnice nakoupí energie na komoditní burze, podle vedení města tak zaplatí za energie daleko míň než v předchozích letech. „Budeme se snažit úspory využívat na investice, které by měly opět vést k úsporám - ať už je to zateplení budov a podobně,“ potvrdila starostka Hodonína Milana Grauová (nez. za ANO).

Podle propočtů radnice ušetří na elektřině oproti loňskému roku zhruba 20 procent, tedy přes tři čtvrtě milionu korun. O něco méně pak uspoří na dodávkách plynu.

Starostka Hodonína Milana Grauová (nez.) o nákupu energií (zdroj: ČT24)

„V Jihomoravském kraji buď samostatně, nebo ve formě centralizovaného nákupu, pořizuje elektřinu a zemní plyn více než stovka měst a obcí,“ potvrdil mluvčí Českomoravské komoditní burzy Kladno Martin Soukup. Podle něho při nákupu na burze odpadají některé administrativní povinnosti a celý nákup je pak rychlejší než například standardní veřejná zakázka.

Obce volí i elektronické aukce

Radnice v Kyjově zvolila jinou cestu: letos mají poprvé dodavatele elektřiny z elektronické aukce. Při ní dodavatelé o zákazníka soutěží a navzájem se „trumfují“ co nejnižší cenou. To vše na internetu a pod drobnohledem zadavatele aukce. „Začínali jsme soutěžit s malými zakázkami - třeba kancelářské potřeby nebo nákupy telefonických a dalších služeb. A zjistili jsme, že nám tato forma docela vyhovuje,“ uvedl tajemník Městského úřadu Kyjov Milan Jagos. Proto se rozhodli stejnou cestu zvolit i pro nákup energií. Kyjovská radnice spočítala, že s novým dodavatelem ušetří 600 tisíc korun. V budoucnu se ale nebrání změně a uvažuje i o nákupu energií na komoditní burze.

Některé radnice, kterým se aukce energií pro město osvědčila, navíc začaly podobným způsobem nabízet levné dodávky elektřiny a plynu i svým obyvatelům. Princip je podobný, jako u dražby pro město: jednotlivé domácnosti se spojí a radnice aukci zajistí. Energetické firmy na systému láká, že jde o velkoobjemovou zakázku. Domácnosti tak mohou podle odhadů ušetřit zhruba čtvrtinu nákladů. Podobný systém už svým obyvatelům nabídly třeba Židlochovice, Vyškov, Třebíč, Otrokovice a další obce.