Z interny v pardubické nemocnici ukradli speciální operační přístroj – asi na zakázku

Události v regionech: Krádež přístroje v pardubické nemocnici (zdroj: ČT24)

Pardubická krajská nemocnice řeší krádež operačního přístroje i s příslušenstvím. Zloději způsobili milionové škody a jeden den část interního oddělení nefungovala tak, jak má. Nemocnice dokonce musela přeložit objednaná vyšetření pacientů.

Lineární sonda, gastroskop nebo kolonoskop. Takové vybavení používají jen specializovaní lékaři. Zloději přitom přístroje ukradli přímo z ordinace. Nemocnice vyčíslila škodu na jeden milion korun. Ovšem ztratilo se i příslušenství, které bylo zapůjčené. Jeho cena je 2,5 milionu korun.

„Nelze vyloučit organizovaný zločin. Zdá se, že to jsou krádeže na zakázku,“ konstatoval generální ředitel společnosti Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Podle lékařů je velmi pravděpodobné, že zloději vyvezli ukradené přístroje do zahraničí – zřejmě do některé z východních zemí. Na tuzemském trhu jsou totiž údajně neprodejné. Všechny totiž mají sériová čísla a opravy provádí certifikovaný servis.

Nové přístroje si musí nemocnice narychlo půjčit

Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL) uvedl, že nemocnice bude situaci řešit vypůjčením přístrojů a posléze pořízením nových. Podle něj to navíc povede k větším bezpečnostním opatřením.

Není to přitom poprvé, co pardubická nemocnice řeší krádež vybavení. V září se z očního oddělení ztratil přístroj pro měření zraku za víc než 200 tisíc korun.