Jede traktor, je to Tatra – a může do zákazu, kam nákladní auta nesmí

Události v regionech: Netradiční traktor může tam, kam nákladní auto ne (zdroj: ČT24)

Vypadá jako nákladní auto, ale není to nákladní auto. Jezdí jako nákladní, ale v technickém průkazu to zapsané nemá. Pro lidi v Otovicích na Broumovsku je to záhada. Obcí totiž projíždí vozidlo s návěsem naložené štěrkem, které váží kolem 25 tun. I když tam dopravní značka průjezd autům těžším než 6 tun zakazuje.

Všichni obyvatelé Otovic vozidlo, které obcí projíždí, považují za nákladní auto. Jenže podle dokladů je to traktor Tatra. Omyl přiznal i krajský velitel dopravních policistů. „Podoba s nákladním vozidlem mě překvapila,“ řekl Petr Dušek, vedoucí odboru služby dopravní policie.

Mluvčí Tatry Kopřivnice Andrej Čírtek ale vysvětlil, v čem spočívá podstata této kuriozuity: „Má jak výhody traktoru, tak výhody nákladního vozidla, které se dokáže velmi rychle a ekonomicky pohybovat na silnici.“

Zákaz vjezdu těžkých nákladních aut pro traktor neplatí

Jakou výhodu má traktor před nákladním autem, se dá poznat třeba na silnici z Broumova ke kamenolomu v Tlumaczówě, který leží hned za hranicemi v Polsku. Dopravní značka tam totiž zakazuje vjezd nákladním autům těžším než 6 tun. Traktory tam ale podle dopravních předpisů jet můžou, konstatoval velitel dopravních policistů Petr Dušek. 

Zákaz vjezdu nákladních aut nad 6 tun se traktorů netýká
Zdroj: ČT24

Starosta Otovic Petr Novák (nestr.) dodal, že popisované vozidlo zastavila a kontrolovala i polská policie, když k nim přejelo hranice. „I Poláci to museli vzdát a museli uznat, že to je opravdu traktor,“ dodal.

Traktor přes Otovice vozí štěrk. Váží kolem 25 tun. Konkurent s nákladními auty, který kámen taky dováží, musel projít správním řízením, aby dostal výjimku. Majitel traktoru ne. Stačí mít traktor, byť podoby auta. Dopadu značky se vyhne a zákaz takříkajíc objede.

Řidič nemusí dělat povinné přestávky jako u nákladního auta

„Technická prohlídka jednou za čtyři roky a řidič může jezdit 24 hodin denně, nemá tam ty kotoučky, nemusí mít povinné přestávky jako řidič nákladního vozu,“ vysvětluje další aspekty této kuriozity starosta Otovic Petr Novák (nestr.).

Silnici přes Otovice chce Královéhradecký kraj opravit. Obec rozzlobená na přepravce kamene si ale vymínila, že bez jejího souhlasu tam hejtmanství volný průjezd aut povolit nesmí. Jinak Otovice opravu nedovolí.