Praha mění systém rozdělování výnosů z hazardu

Pražský magistrát rozdělí mezi městské části zhruba 84 milionů korun vybraných na hazardu ve třetím čtvrtletí 2015. Peníze dostanou i ty městské části, které zakázaly herny. Dosud je totiž dostávaly pouze části, ve kterých byly zatím automaty povoleny. Rozdělení peněz schválil magistrátní finanční výbor.

Celkem letos od ledna do září město vybralo asi 675 milionů korun a mezi radnice rozdělí 276 milionů. Rozdělení peněz musí schválit ještě pražští zastupitelé.

Praha dosud rozdělovala peníze z hazardu pouze mezi městské části, na jejichž území byl hazard povolen. Vedení města to minulý týden zrušilo a peníze vybrané od 1. července do 31. září 2015 již rozdělí mezi všechny radnice bez rozdílu.

„V rozpočtech městských částí, které vyhlásily nulovou toleranci hazardu, došlo k výpadku peněz z rozpočtů. Také ony ale vynakládají prostředky na řešení důsledků provozu hracích automatů,“ zdůvodnila změnu náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO). Hazard zakázala například Praha 2.

Peníze na sport, kulturu, zdravotnictví a sociální péči

Změnu systému rozdělování peněz přivítala na pondělním jednání výboru také opozice. „Pro nás je toto klíčový obrat v oblasti financování sportu,“ řekl starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS). Podle něho takzvaným malým radnicím tyto peníze dosud v rozpočtech výrazně chyběly.

Celkem Praha letos od ledna do září vybrala na odvodech z hazardu asi 675 milionů korun. Polovinu z nich rozdělí mezi radnice, které je mohou použít na financování oblasti sportu, kultury, zdravotnictví a sociální péče.

Magistrát zároveň připravuje novelu vyhlášky o hazardu, která by měla přinést nová pravidla pro hazardní hry v metropoli. Strany koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (KDU-ČSL, STAN a Strana zelených) se před volbami zavázaly k plošnému zákazu heren. Projednávání novely ovšem několik měsíců provázejí koaliční neshody. Zastupitelstvo by materiál mělo projednat patrně v listopadu.