Trojkoalice podržela Stropnického

Trojkoalice Stropnického neodvolá (zdroj: ČT24)

Klub zastupitelů pražské Trojkoalice odmítl požadavek koaličních partnerů ANO a ČSSD, aby odvolali z funkce náměstka primátorky hlavního města Matěje Stropnického. V návaznosti na jednání Trojkoalice proběhlo zasedání pražského předsednictva Strany zelených. To požaduje, aby se do Stropnického gesce vrátila tvorba pražských stavebních předpisů, které mu primátorka Adriana Krnáčová odebrala před dvěma týdny, čímž se rozhořel spor v koalici.

„Klub přijal jednomyslně usnesení, že Trojkoalice odmítá ultimátum ze strany koaličních partnerů a trvá na věcné argumentaci a plnění programových priorit, což je především schválení nulové tolerance hazardu, změny financování městských částí a řešení sporných otázek územního rozvoje,“ uvedl 1. místopředseda Strany zelených a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek. 

My máme koaliční smlouvu a trváme na jejím plnění.
Petr Štěpánek
1. místopředseda Strany zelených

Pokud jde o možnost rozpadu koalice na pražském magistrátu, Štěpánek řekl, že „to je otázka pro ty, kdo přišli s personální změnou“, tedy pro zástupce ANO a ČSSD. Trojkoalice je jako taková podle svých slov jednotná a nevidí důvod, proč by ustupovala ze společného projektu.

Místopředseda klubu pražských zastupitelů a člen TOP09 Jiří Nouza prohlásil, že ze strany primátorky Krnáčové šlo vůči Stropnickému o „podraz“. „Je nutné, aby si Praha zachovala svoje stavební předpisy,“ dodal. 

Vraťte předpisy Stropnickému, žádají zelení

Po následném jednání předsednictva pražské organizace Strany zelených vyzval Ondřej Mirovský k návratu stavebních předpisů do gesce Matěje Stropnického. "Jsme jednotní i v reflexi na to, jak silné bylo ultimátum našich koaličních partnerů. I to vedlo k tomu, že jsme byli natolik konsenzuální," dodal pžedseda pražských zelených v České televizi. Výzva k odvolání Stropnického je prý jen snahou odvést pozornost od skutečných problémů koalice.

Koaliční partnery budou zelení žádat, aby na dalších jednáních vznikl harmonogram, jak se budou plnit jednotlivé programové body, například regulace hazardu, financování městských částí nebo agenda územního rozvoje.

Potíže koalice odstartovalo rozhodnutí Krnáčové

Spor v koalici se rozhořel proto, že primátorka Krnáčová před dvěma týdny předložila vlastní návrh pražských stavebních předpisů a zároveň nechala odebrat Stropnickému kompetence týkající se jejich přípravy. ANO a ČSSD přišla minulý čtvrtek s požadavkem, aby Stropnický ve vedení města skončil.

Kvůli sporům na magistrátu se dnes sešlo i vedení pražské KDU-ČSL. To se usneslo, že neopustí Trojkoalici a že magistrátní koalice s ANO a ČSSD je nejlepší možná varianta vzhledem k rozdělení křesel v zastupitelstvu. Rovněž uvedli, že o případném odvolání Stropnického mohli rozhodnout jen zelení, ti však Stropnického podpořili také.

Čtyřčlenný zastupitelský klub Pirátů, který dosud odmítal křesla v radě hlavního města, uvedl, že by chtěl jednat o případné koaliční spolupráci na pražském magistrátu. Konečný souhlas s vyjednáváním musí dát vedení strany. Piráti odmítali od voleb podporu radě, v které budou členové ODS nebo ČSSD.

Události, komentáře: Pražská koalice v krizi (zdroj: ČT24)