Mělnické radnici dělají přemnožené nutrie starost

V centru Mělníka se zabydlely přemnožené nutrie, poškozují břehy jezírek a ničí kořeny stromů. Správě města nepomohl ani odchyt zvířat, škody dosáhly už na téměř půl druhého milionu korun. Představují i zdravotní riziko, neboť mohou být přenašeči parazitů. Ministerstvo zemědělství chystá změnu zákona, která by rozšířila možnosti lovu nutrií.

Přestože si lidé původně jihoamerického hlodavce spíše oblíbili, obzvláště děti jim k jezírku v mělnickém parku Na Podolí přinášejí pečivo a zeleninu, podle radnice jde o škůdce a chce se ho zbavit. Kromě škod na kořenech stromů a březích mohou přenášet nebezpečné nemoci a parazity, jako je třeba leptospiróza nebo háďátko střevní.

Radnice začala nutrie odchytávat, jen za tento rok skončilo v síti šestačtyřicet zvířat. Záchytná stanice už hlodavce nepřijímá, nabízí je tedy soukromníkům k chovu. Protože odstřel nutrie může obstarat pouze myslivecká stráž, apeluje vedení města také na ni, aby se na hlodavce více zaměřila. Tajemník Českomoravské myslivecké jednoty Luděk Králíček tvrdí, že organizace by ráda umožnila lov všem myslivcům.

Ministerstvo zemědělství chystá legislativní změnu, která by umožnila kterémukoli myslivci nutrie střílet. Platit by mohla od roku 2017. Za poslední dekádu se počet ulovených nutrií mnohonásobně zvýšil. Zatímco v roce 2003 jich rána lovce skolila 158, za deset let už počet přesahoval devatenáct stovek.