Slevu zadarmo už senioři v plzeňské MHD nedostanou

Plzeň – Senioři, kteří v Plzni chtějí nadále cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma, si budou muset pořídit Plzeňskou kartu. Její vydání stojí 170 korun, město ale slibuje, že část ceny za seniory uhradí. Městská rada své rozhodnutí zdůvodnila potřebou sběru statistických údajů.

UDÁLOSTI V REGIONECH: Seniorům se cestování zdarma prodraží (zdroj: ČT24)

Povinnost, aby si lidé nad 70 let toužící po cestování zdarma pořídili speciální doklad, je v českých městech neobvyklá, zpravidla stačí občanský průkaz. Například v Praze sice musí senior mít opencard, aby mohl jezdit zdarma, to ale platí pouze pro cestující mezi 65. a 70. rokem. Později mu stačí právě jen průkaz totožnosti.

V Plzni si teď budou muset ti nejstarší cestující pořídit Plzeňskou kartu anebo si budou muset zakoupit jízdenku. Radní zdůvodnili svůj krok potřebou zjistit, kolik důchodců v MHD jezdí, a mít lepší evidenci slev, které město poskytuje a proplácí. „Pokud město Plzeň něco někomu dává zadarmo, tak chce vědět, jakému zhruba okruhu lidí ty slevy zadarmo dává,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Petr Náhlík (KDU-ČSL). Generální ředitel dopravních podniků Michal Kraus zdůraznil, že společnost nyní bude schopná přesně vyčíslit, jak vysoké kompenzace by měla za seniory dostávat.

Cestující sedmdesátníci, osmdesátníci a ještě starší lidé však nadšení radních nesdílejí. „V mých letech by to měli respektovat i bez nešťastné Plzeňské karty,“ zlobil se důchodce Josef Bartoň. Na své straně mají senioři také městskou opozici. Zastupitel Michal Vozobule (TOP 09) přitom zpochybnil, že by mělo povinné nakupování Plzeňské karty význam kvůli statistice. „Neukáže nám, jestli jezdí jednou nebo dvakrát denně,“ poukázal.

Město seniorům s vyřizováním pomůže

Město slibuje, že vyřizování karty důchodcům usnadní. „Úředník dojede do bytu a papíry kolem Plzeňské karty vyřeší,“ ubezpečil náměstek Náhlík. Radnice rovněž přispěje na pořízení karty, uhradí více než polovinu její ceny, zbytek ze 170 korun však senior přesto zaplatí.

V krajském městě žije celkem zhruba 22 tisíc lidí, kterým je více než sedmdesát let, Plzeňskou kartu zatím vlastní zhruba 16 tisíc z nich. Podobně jako oni si speciální doklad prokazující nárok na cestování zdarma musí pořizovat například cestující senioři v Brně. Naopak v ostravské nebo pražské MHD stačí lidem nad 70 let prokázat se občanským průkazem.