Číhošť vzdává úctu faráři Toufarovi, kterého umučila StB

Havlíčkův Brod – V Číhošti vzdávají lidé úctu faráři Josefu Toufarovi, kterého před 65 lety umučila komunistická Státní bezpečnost (StB). Farářovy ostatky byly vyzvednuty z hromadného hrobu v pražských Ďáblicích a schránka byla v pátek přepravena do Číhošti. Od té doby je vystavena v místním kostele. Vzpomínkové akce pokračují i zítra, kdy budou Toufarovy ostatky uloženy do hrobu uprostřed kostelní lodi.

Poutníci zaplnili kostel už při úvodní mši, další postávali venku. „Pro farníky to je podle mne nesmírně dobré gesto, že se mezi ně vrací otec Toufar. Ani po 65 letech mnohým z nich nevymizel z jejich srdce,“ uvedl kněz Tomáš Fiala, Toufarův nynější nástupce v Číhošti, který dnešní mši vedl.  

Kovová schrána s ostatky vytvořená podle návrhu Norberta Schmidta stojí v kostele, dějišti události, která Toufara stála život. Vyšetřovatelé StB chtěli kněze týráním donutit k doznání, že v prosinci 1949 zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři. U schrány umístěné před obětním stolem, u níž drží čestnou stráž skauti, lidé s dojetím poklekají, další posedávají v kostelních lavicích.   

Vzpomínková akce v Číhošti
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Schránu přivezli organizátoři do Číhoště v pátek po poledni, vítal je zvuk kostelního zvonu. Mezi místními, kteří první svého kněze vítali, byla i sedmaosmdesátiletá Růžena Lebedová. Pátera Toufara dobře znala a byla i na mši, při níž se údajně pohnul kříž. „Zázrak“ sama neviděla, ale jejího bratra kvůli tomu drželi týdny ve vězení. „To je milé, že ho máme tady zpátky, Toufara. Ale také jsem to až bolestně odnesla, že jsem šla hned ležet. Když jsem viděla tu schránu, tak jsem toho měla dost,“ řekla dojatým hlasem.  

Kostel bude pro poutníky přístupný až do půlnoci. V dnešním programu je i promítání dokumentů o událostech v Číhošti a večerní modlitba. V neděli pak bude v kostele otevřeno od 08:00. Slavnostní mše před kostelem začne v 15:00. Povede ji královéhradecký biskup Jan Vokál, promluvy se ujme kardinál Dominik Duka. Pak bude schrána s Toufarovými ostatky uložena do hrobu uprostřed kostelní lodi a překryta kamennou deskou, která bude splývat s podlahou.

Josef Toufar zemřel ve vězení 25. února 1950 ve věku 47 let. Pohřben byl do hromadného hrobu pod falešným jménem J. Zouhar. Jeho kosterní ostatky byly vyzvednuty loni v listopadu. To, že skutečně patří číhošťskému faráři, potvrdili genetici koncem letošního června. V Číhošti budou slavnostně uloženy dva dny před Toufarovými narozeninami.