Věda je všude kolem nás, na ČVUT dokonce i o prázdninách

Praha - České vysoké učení technické (ČVUT) pořádá pro žáky základních škol první ročník Dětské univerzity. Akce má podtitul „věda všude kolem nás“ a koná se formou příměstského tábora. Organizátoři „malým inženýrům“ slibují, že přichystaný studijní plán, který je seznámí s obory všech fakult univerzity, skýtá „nezapomenutelná dobrodružství a nevšední zážitky“.

Dětská univerzita ČVUT představí i techniku 3D tisku (zdroj: ČT24)

„Program jsme připravili tak, aby byl interaktivní a zážitkový. Na realizaci programu se podílí více než čtyřicet odborníků z ČVUT,“ uvedla hlavní organizátorka akce Michaela Kostelecká. „Inspirací mi byla především nejstarší dětská univerzita, kterou organizuje na Prešovské univerzitě má sestra,“ říká.

Cílem je vzbudit u dětí zájem o technické a přírodovědné obory. Téměř sto dětských účastníků z České republiky i zahraničí se může těšit na ukázky unikátních technických laboratoří, malou vědeckou show s fyzikálními experimenty, Lego roboty, jízdy v elektromobilu či letecké trenažéry.

Pokřtění studentské elektroformule
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

"Jsem velmi rád, že první ročník Dětské univerzity ČVUT zaznamenal obrovský zájem, o čemž svědčí plně vyčerpaná kapacita do dvanácti hodin od zahájení přihlašování. Pro příští rok se chystáme počet dětí zčtyřnásobit. Už nyní se ukazuje, že kapacita nebude stačit," tvrdí Petr Konvalinka, rektor ČVUT.