Pyšnou princeznu nahradili na Dolském mlýně pilní dobrovolníci

Dolský mlýn proslavený pohádkami zachraňují nadšenci. Dobrovolníci ve mlýně v Národním parku České Švýcarsko opravují třeba zdi pět set let staré zříceniny, která by bez jejich pomoci zřejmě už nestála. Památku často využívají filmaři, ti ji ale v minulosti také zničili.

Pyšnou princeznu nahradili na dolském mlýně pilní dobrovolníci (zdroj: ČT24)

Stejný mlýn byl útočištěm pyšné princezny Krasomily a krále Miroslava. Filmařům se tehdy celý mlýn nehodil do záběru a tak jeho část nechali odstřelit. Dolský mlýn filmaři stále používají. Odehrává se tu třeba pohádka Peklo s princeznou.

Mlýn denně navštíví stovky turistů. Když dobrovolníci před deseti lety s opravou začínali, nevedla sem ani cesta. Zřícenině po povodních hrozilo stržení. Mlýn je těžko přístupný a stavební materiál tak do něho dobrovolníci vozí kolečky. Každý rok na brigádu přijíždí i Richard s kamarádem z Drážďan. A to i přesto, že neumí česky a nikdo z dobrovolníků se nedomluví německy.

Do původní podoby mlýn dobrovolníci vrátit nechtějí. Podle nich má zůstat romantickou zříceninou. Snaží se tak hlavně zabránit dalšímu rozpadání. Materiál kupují třeba za peníze, které vydělali prodejem knih o zřícenině.