Chudí obyvatelé ubytoven odmítají byty

Ostrava - Po nedávném pozdvižení, které mezi lidmi z ubytoven způsobilo zamítnutí doplatků na bydlení, nabídlo město Ostrava desítkám rodin možnost přestěhovat se do obecního bytu nebo bytu RPG. Mnozí však nabídku odmítli. Jsou prý spokojeni na ubytovnách, na které však mají díky tomu, že úřad práce jim doplatky dál vyplácí. Také se obávají, jak by samostatné bydlení zvládli. Navíc je od stěhování odrazují majitelé ubytoven. Jeden z nich šíří leták, ve kterém je straší výčtem nevýhod nájemního bytu oproti ubytovně.

Jen centrální ostravský obvod Moravská Ostrava a Přívoz nabídl možnost získat nájemní smlouvu v obecním bytě či bytě společnosti RPG asi 150 lidem. Vybrali obyvatele ubytoven, které nedluží městu ani za energie, a upřednostňovali přitom rodiny s dětmi. Většina ale zatím tuto pomoc odmítla. „Někteří nabídku odmítli okamžitě, další nereagovali na výzvu k následnému jednání na úřadu. Staly se i případy, že provozovatel ubytovny nepustil sociální pracovnice za klienty,“ uvedla starostka Moravské Ostravy a Přívozu Petra Bernfeldová z hnutí Ostravak.

Ubytovny nechtějí o své klienty přijít. Majitel Hotelového domu Areál šíří leták, ve kterém jsou v jedenácti bodech shrnuty údajné nevýhody bytu, například to, že nejsou vybaveny nábytkem a spotřebiči, že nájemníci doplácejí za energie, že musí platit svoz odpadků, sami si uklízet a hradit opravy nebo třeba deratizaci. Jednatel hotelového domu Jaroslav Husák v tom nevidí nic divného. „Napsal jsem to, aby si lidé uvědomili, co vše budou muset platit,“ řekl.

Nevýhody bydlení v bytě podle Hotelového domu Areál

  • Byty nejsou vybavené nábytkem, elektrickými spotřebiči, jsou to holobyty, veškeré zařízení si budete muset pořídit za své.
  • Musíte mít připravené peníze na kauci.
  • Budete muset hradit pravidelné doplatky za energie podle vaší spotřeby – studená voda, teplá voda, elektřina, plyn. Nyní to máte v částce za bydlení a nic už nám nedoplácíte.
  • Čeká vás roční platba za svoz komunálního odpadu podle počtu osob v domácnosti. Za každou osobu zaplatíte 498 korun ročně. Nyní nic neplatíte.
  • Objeví-li se vám v bytě štěnice, budete si muset nechat na své náklady štěnice vyhubit. Za jeden postřik zaplatíte 2000 korun, je nutný postřik opakovaný, takže zaplatíte celkem čtyři tisíce korun. U nás je to zadarmo.
  • Budete mít problém se sousedem? Tady se o vaši bezpečnost stará ve večerních a nočních hodinách bezpečnostní agentura.
  • Pokazí se vám něco v bytě? Budete si muset hradit opravy ze svého. Tady se o vás starají údržbáři Hotelového domu Areál.
  • Budete-li si chtít uklidit v bytě, musíte si pořídit své vlastní čisticí a úklidové prostředky na své náklady. U nás máte úklid zdarma.
  • V bytě si budete převlékat povlečení a prát sami ve vlastní pračce, kterou si budete muset pořídit, navíc spotřebujete vodu, kterou budete muset zaplatit. Tady máte k dispozici prádelny a praní zdarma.
  • Budete si muset zaplatit internet. U nás máte připojení k wi-fi a v recepci PC s přístupem zdarma.
  • Budete si také hradit poplatky za úklid společných prostor, za užívání výtahů, společné osvětlení. Tady vše zajišťuje Hotelový dům Areál.

„Je pravda, že klienti ubytoven tam mají veškerý komfort - vybavení pokojů, úklid, bezpečnost, praní a převlékání ložního prádla a další věci. V nájemním bytě by se museli starat sami a za vlastní peníze. V ubytovnách mají vše zadarmo, platí to stát formou dávek v hmotné nouzi,“ zdůraznila Bernfeldová. Argument, že byt je o třetinu levnější než ubytovna, tak není pro většinu chudých z ubytoven přesvědčivý. Zatímco za ubytovnu zaplatí pětičlenná rodina až 15 tisíc měsíčně, za byt v Ostravě by platila kolem šesti tisíc i s energiemi.

Balabánová: Chce to čas a sociální práci

Podle ředitelky ostravské neziskové organizace Společně-Jekhetane Heleny Balabánové lidé potřebují čas, aby svůj názor změnili. „Potřebují příklad někoho z komunity, komu se to podařilo, potřebují si to zažít a navzájem sdělit. Věřím ale, že časem bude existovat skupina, která bude mít o byty zájem,“ řekla Balabánová. 

Nabídku města považuje za výbornou. Problém je podle ní to, že sociálně vyloučení lidé žijí hlavně přítomností a na budoucnost příliš nemyslí. Je proto třeba s nimi především v zájmu dětí individuálně pracovat. „Věřím, že mnozí časem pochopí, že se jim nabízí mnohem levnější bydlení a lepší zázemí, než mají na ubytovnách. Kvalitní rodinné zázemí je zásadní pro výchovu dětí a jejich školní úspěšnost,“ uvedla Balabánová.

Ti, kteří zájem mají, mají často dluhy

Mezi lidmi z ubytoven takoví jsou, avšak jejich problémem jsou často dluhy. Například Jaroslav Koziel se přesto šel zeptat na úřad obvodu Ostrava-Jih, jestli by nemohl byt získat. „Sociální pracovnice mi dala naději. Pokud mám dluh, mám se hlavně snažit to řešit, splácet aspoň po stovkách,“ řekl Koziel.

Přes mnohé negativní reakce klientů ubytoven eviduje ostravský magistrát už celkem 48 zájemců o byty. „Jde o dvacet dva rodin s dětmi a dvacet šest samostatných občanů,“ potvrdila vedoucí sociálního odboru ostravského magistrátu Jaroslava Rovňáková. Kolik z nich by se nakonec mohlo do bytů přestěhovat, by mělo být jasné do konce prázdnin.

V Ostravě je 43 ubytoven, ve kterých žije kolem osmi tisíc lidí, z toho pět tisíc je závislých na doplatcích na bydlení. V ubytovnách Moravské Ostravy a Přívozu bydlí kolem 600 lidí, z toho asi jedna třetina má ve městě trvalý pobyt. Ostravské obvody se dohodly, že se postarají jen o své obyvatele. I některé další radnice vybírají vhodné rodiny, kterým nabízejí byty. Celkem 23 městských obvodů vlastní přes 13 tisíc bytů. Více než čtyři tisíce jich má být vyčleněno na sociální bydlení.

Ministerstvo tvrdí, že chce dát obcím více pravomocí

Od 1. května platí novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, která měla přenést rozhodování o doplatku na bydlení z úřadů práce na obce. Ty je zamítly asi 950 žadatelům. Vedle Bohumína odmítly dávky přiznat ostravské obvody Moravská Ostrava a Přívoz nebo Mariánské hory a Hulváky. Lidé z ubytoven psali petice a stěžovali si, že nemají kam jít, protože nemají šanci získat byty. Ministr vnitra Milan Chovanec poté rozhodl, že stanovisko obcí k doplatkům je pro úřady práce nezávazné. Většina žadatelů je opět dostala. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce v souvislosti s doplatky upravit zákon o pomoci v hmotné nouzi další novelou a připravuje také zákon o sociálním bydlení.

Podle Lindy Sokačové z mnisterstva práce a sociálních věcí úřad situaci kolem ubytoven stále vyhodnocuje a zajímá se o názory zástupců obcí. „Je jasné, že obce by měly mít zvýšené pravomoci při řešení bytové nouze svých občanů. Proto vznikla koncepce sociálního bydlení. Připravuje se také zákon o sociálním bydlení a jednou z klíčových věcí by mělo být to, že obce si budou moci vybírat, se kterými subjekty budou při zajišťování sociálního bydlení spolupracovat,“ uvedla vedoucí oddělení sociálního bydlení a začleňování.

Ubytovna v Cihelní ulici v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Doplatek na bydlení

Patří mezi dávky hmotné nouze, které vyplácí stát lidem s nízkými příjmy. Dostávají ho žadatelé, kteří mají podle výše příjmů nárok na příspěvek na bydlení, avšak ani s touto pomocí jim po zaplacení bydlení nezbývají peníze na živobytí. Doplatek dorovnává výdaje za byt tak, aby jim zůstalo na jídlo a základní potřeby. Loni stát vyplatil na doplatcích přes 3,2 miliardy korun.