Poprvé v Česku odebrali lékaři ženě při jediné operaci prsa i vaječníky

Brno - Poprvé v Česku lékaři provedli preventivní odstranění prsních žláz a vaječníků během jednoho zákroku. Unikátní operaci podstoupila paní Zdeňka ve Fakultní nemocnici v brněnských Bohunicích. Při výkonu jí provedli také rekonstrukci prsů. Díky komplexní operaci se opětovné objevení nádoru v postižených tkáních nebo orgánech blíží nule.

„Život se mi změnil, když mi lékaři řekli, že mám rakovinu prsu. Přijmete to těžce. Řeknete si, proč právě já. Když to slyšíte v okolí, tak pociťujete lítost, ale když se to dozvíte o sobě, tak se vám zhroutí svět. Člověk si to musí srovnat v hlavě a pak, s podporou manžela a rodiny, jsem začala bojovat,“ popsala začátek boje s nemocí Zdeňka z Brna.

Letos v únoru se dostavila na preventivní prohlídku, při které jí objevili bulku v prsu. Ze sedmi odebraných vzorků byly čtyři rakovinotvorné. Neprve podstoupila operaci nádoru, po jeho rozboru lékaři zjistili, že je velmi agresivní. „Ze škály 33 měl číslo 32,“ řekla paní Zdeňka. Posléze jí vzali ještě genetické vzorky, u kterých byl pozitivní nález.

I kvůli genetickým předpokladům nádorového onemocnění podstoupila proto jako první Češka ve Fakultní nemocnici Brno operaci, při které jí chirurgové preventivně odebrali oba prsy a vaječníky. „Já jsem ráda, že to takhle dopadlo. Že se tři operace uskutečnily v jednom kroku. Vyhnula jsem se totiž ozařování a další anestezii,“ vysvětlila Zdeňka.

V Brně proběhla unikátní operace (zdroj: ČT24)

Zákrok snižuje riziko dalšího objevení nádoru pod 5 procent

„Unikátní je ten zákrok proto, že spojuje práci minimálně tří medicínských odborností. Plastický chirurg, gynekolog a samozřejmě anesteziolog. Výkon je samozřejmě přínosem pro pacientku. Ta se nemusí podrobit další anestezii, zákrok je kompletní, preventivní a šance na opětovné objevení nádoru v prsu nebo na vaječnících se blíží nule,“ vysvětlil zákrok gynekolog z Fakultní nemocnice Brno Luboš Minář.

Dosud se odstranění postižených tkání a orgánů provádělo během dvou až tří operací. „Byla to větší zátěž pro pacientku z hlediska předoperační přípravy, delší hospitalizace, delší pracovní neschopnosti,“ okomentoval změnu gynekolog. Doba pobytu v nemocnici se tak díky novému způsobu zákroku zkrátila o třetinu.

Dalším přínosem kombinovaného zákroku je podle Mináře odstranění i zbytkové tkáně mléčné žlázy z prsu. „Ztrácí se nám tkáň, která je napadnutelná nádorovým onemocněním. Tím, že pacientka podstoupí zákrok v takovém rozsahu, tak už pak není nutné, aby se podrobila radioterapii, což je léčba v rozsahu dalších šesti týdnů s dalšími nežádoucími účinky,“ dodal. Díky celkovému odstranění se snižuje riziko pod pět procent.

Pacientka nemusí čekat na vytvoření nových prsou

Podle plastického chirurga Petra Hýžy je výhodou této operace také to, že pacientka nepřichází na nějaký čas o své prsy. „Při zákroku jsme zároveň odebrali tukovou tkáň na břiše a pomocí té tukové tkáně jsme vytvořili nové prsy,“ vysvětlil Hýža. Při odložené rekonstrukci prsu totiž pacientky čekají na vytvoření chybějícího prsu i rok nebo dva.

Preventivní odstranění prsů podstoupila před dvěma lety i americká herečka Angelina Jolie. Letos na jaře si také nechala odebrat vaječníky.