Bavorská nemocnice v Selbu má zájem o české pacienty

Bavorské město Selb chce ve své nemocnici ošetřovat i české pacienty. Z Aše to sem mají podstatně blíž než do Chebu. Záměr ale zatím nelze uskutečnit kvůli rozdílným platbám pojišťoven v obou zemích. Starostové nicméně hodlají najít schůdnou cestu. Vzorem jim je rakouská klinika v Gmündu, která už české pacienty ošetřuje.

Selb za poslední roky opustila až třetina obyvatel. Moderně vybavená nemocnice tak přišla i o pacienty a možnost ošetřovat Čechy by ji zachránila. Na přijetí českých pacientů je navíc bavorská nemocnice připravená i jazykově. „Máme dva česko-slovenské lékaře a dvě české sestřičky tady z okolí,“ řekl České televizi lékař bavorské nemocnice Oto Hrbáček.

Problém je ale v rozdílných platbách od pojišťoven. Pokud by se Češi nechali v nemocnici nyní ošetřit, náklady by museli zaplatit ze svého. Teprve potom mohou požádat českou zdravotní pojišťovnu o případné proplacení. Tady ale zatím narazí. „Zdravotní pojišťovna na české straně ošetření v Německu nezaplatí, proto je zatím možná jen soukromá péče,“ uvedl ředitel bavorské nemocnice Martin Schmid.

Všeobecná zdravotní pojišťovna tvrdí, že má v ašském výběžku pro své klienty zajištěnou péči plně v souladu s nařízením vlády o časové a místní dostupnosti. „Vymýšlet nějaké zvláštní úhradové mechanismy by v tomto případě nemělo smysl,“ prohlásil mluvčí VZP Oldřich Tichý. Pacienti ale nyní musí z Aše dojíždět až do 25 kilometrů vzdáleného Chebu. V selbské nemocnici vzdálené jen devět kilometrů jsou už za osm minut.

Bavorská nemocnice chce ošetřovat i české pacienty (zdroj: ČT24)

Starostové obou měst proto chtějí najít další způsob financování. Podle starosty Aše Dalibora Blažka (nez.) by se rozdíl v platbách mohl dorovnávat například z evropských peněz. Pro spolupráci s bavorskou nemocnicí je i krajský náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jakub Pánik (ČSSD). „Proč nevyužívat zařízení, které je lidem blíž, i když je to takzvaně přes hraniční čáru,“ poznamenal.

Vzor mají starostové v česko-rakouském modelu. Klinika v Gmündu české pacienty ošetřuje. Rozdíly v platbách pojišťoven nejprve doplácela z grantů a sociálních fondů. Teď už má dohodu i s českou pojišťovnou.