Technoparty na Teplicku skončila, pořadatelé chtějí areál koupit

Technoparty v bývalém utečeneckém táboře v Červeném Újezdu na Teplicku skončila. Už v neděli z areálu odjely zhruba dvě třetiny účastníků. Obec Hrobčice a Správa CHKO České středohoří teď budou řešit úklid. Na akci se podle odhadu policie sešly čtyři tisíce lidí. Původně jich měla být desetina. Balení aparatur a odjezd účastníků ale nemusí znamenat konec hlasité muziky. Podle správce chtějí zahraniční pořadatelé technoparty areál koupit.

Hudbu začali pořadatelé vypínat v pondělí po poledni. Spací pytle a aparaturu balilo posledních zhruba 500 účastníků. Odjezd lidí řídili na místě policisté. Místní komunikaci totiž auta zcela ucpala.

Obyvatelé okolních obcí si v průběhu akce stěžovali hlavně na hluk a nepořádek. „Vše řešili policisté na místě, k žádnému incidentu nedošlo,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Policie podle ní během celé akce nikoho nezadržela. Za špatné parkování ale rozdala pokuty asi za 100 tisíc korun.

Několik pokut ale rozdala stráž přírody, protože lidé spali a tábořili v lokalitě, kde je to zakázané. „Vesměs většina účastníků pochopila, co jim stráž vytýká, a uposlechla. Z velké části tak prohřešky řešili domluvou,“ dodala mluvčí správy CHKO Jana Ptáčková. S právníky se teď bude správa radit, jak postupovat vůči pořadatelům. Akce se totiž nekonala jen v areálu bývalého tábora, ale i mimo něj.

Události: Technoparty na Teplicku končí (zdroj: ČT24)

Obec chce podobným akcím zabránit vyhláškou

Hrobčice se chtějí proti případným dalším podobným hudebním produkcím bránit obecní vyhláškou. „Majitel pozemku (Pavel Fousek) s námi nekomunikuje,“ řekla starostka Jana Syslová. Bránit se tak obec podle ní může jedině vyhláškou, která pořádání takovýchto akcí usměrňuje. Obavy jsou navíc na místě. Podle správce chtějí zahraniční pořadatelé technoparty areál koupit.

Žádný vandalismus ale obec zatím nezaznamenala. „Bohužel nás stejně jako další majitele pozemků bude čekat úklid nepořádku,“ dodala. Někteří účastníci měli s sebou pytle na odpadky, podél silnice bylo i několik sběrných stanovišť.

Technopárty
Zdroj: ČT24

Majitel pozemku Fousek měl dříve v areálu neregistrovaný domov důchodců. Do loňského roku v něm dlouhodobě žily desítky duševně nemocných lidí, řada z nich v nevyhovujících podmínkách. Areál byl bez dodávek plynu, problémy byly i se zásobováním vodou.

V prosinci Ústecký kraj všech 39 klientů odstěhoval do jiných zařízení. Společnost Domov na kopci, která zařízení původně provozovala, je v konkurzu a dluží miliony korun. Za poskytování sociálních služeb bez registrace dostala pokutu 250 000 korun.