Zlínský Dům umění opustily varhany. Stěhovat se budou i stovky křesel

Zlín - Ze zlínského Domu umění na Slovnesko. Tam se přestěhovaly tamní varhany, které město nabízelo k prodeji přes dva roky. Nakonec je odkoupila farnost ze slovenské obce Lendak. Hudební nástroj totiž neměl využití poté, co se tamější Filharmonie Bohuslava Martinů přestěhovala do nových prostor. Zlín nyní nabídne k prodeji i další zařízení z Domu umění, kterému chce vrátit původní podobu Památníku Tomáše Bati ze 30. let.

Z Baťova památníku v centru Zlína definitivně zmizely impozantní varhany. Dvanáct metrů dlouhý a sedm metrů široký nástroj se totiž přestěhoval na Slovensko do obce Lendak nedaleko Popradu. „Těšíme se, že tento překrásný nástroj nešel na součástky anebo do nějakého sběru, ale že najde uplatnění v novém kostele,“ řekl už dříve Mario Anton Hrtus, který je v Lendaku farářem.

Tři a půl tisíce píšťal nevydalo už několik let žádný zvuk. Poté, co Dům umění opustili zlínští filharmonici, se město rozhodlo varhany prodat. Slovenská obec je získala jen za 410 tisíc korun s tím, že si zaplatí demontáž i převoz. Vyšší nabídku zlínská radnice nedostala.

Zlín chce Domu umění vrátit jeho původní podobu

Varhany ale nejsou jedinou věcí, která se z Baťova památníku stěhuje. Přesun nyní čeká i 580 polstrovaných křesel. „Sedačky, to je další z úkolů, který nás čeká. Budeme je prodávat formou veřejné soutěže, minimálně po deseti, a co mám poslední zprávy, tak má zájem o zhruba sto sedaček obec Lendak na Slovensku,“ řekl primátor Zlína Miroslav Adámek (STAN).

Po jejich prodeji chce město vrátit perle funkcionalistické architektury Františka Lydie Gahury původní náplň Památníku Tomáše Bati. „Aktuálně posledních 14 dnů intenzivně jednáme se státní správou, protože z celkového rozpočtu70 milionů bychom byli rádi, kdyby se velkou měrou podílel stát na obnově této kulturní památky,“ potvrdil primátor. V Domě umění se ale stále nachází řada uměleckých děl, jako je třeba busta Bohuslava Martinů nebo skleněné vitráže. Těch se město zbavovat nechce a k prodeji je nenabízí – spíše nyní shání prostory, kam by je mohlo přemístit.

V době svého vzniku v roce 1933 totiž měla být budova jednou z připomínek zakladatele světoznámé obuvnické firmy Tomáše Bati, který rok předtím tragicky zahynul v letadle. V roce 1954 byl památník ale přestavěn na Dům umění, aby lépe posloužil galerii výtvarného umění a Filharmonii Bohuslava Martinů. Ta se ale z objektu před pěti lety odstěhovala a předloni opustila památník i galerie. Od té doby je památník nevyužitý, chátrá a čeká na obnovu, která by mu vrátila zašlou slávu a také architektonickou čistotu.