Armáda podruhé vydala dobrošovskou tvrz, tentokrát přátelsky

Náchod – Meziválečná pevnost v Dobrošově patří nově Královéhradeckému kraji, kterému ji zdarma předala armáda. Kraj chce do pevnosti investovat, na jejím provozu se ale zatím nic nezmění. Tak jako dosud ho bude zajišťovat náchodské muzeum.

Dobrošovská pevnost vznikla ve 30. letech jako součást pohraničního obranného systému, o který nakonec Československo bez boje připravil Mnichov a jeho trosky padly německé armádě do ruky bez boje o půl roku později. Již od roku 1969 mohou pevnost Dobrošov obdivovat návštěvníci, dosud ale patřila armádě. Královéhradecký kraj to v posledních letech chtěl změnit, aby mohl do pevnosti investovat. „Areál pevnosti nebyl v našem vlastnictví, což omezovalo možnost investic a dalšího rozvoje celého území,“ uvedl krajský radní Josef Dvořák.

Pevnost dostane bezbariérový přístup

Co vše se v pevnosti změní, má ukázat studie náchodského muzea. Mimo jiné by měly úpravy zpřístupnit Dobrošov handicapovaným návštěvníkům. „Při sestupu do podzemí je nutné sejít 170 schodů, při výstupu jich je ještě více, což mnohé návštěvníky odradí,“ upozornil ředitel muzeum Pavel Landr. Výtah by měl vést šachtou, která vznikla již při stavbě pevnosti. Kraj chce pro úpravy využít evropské peníze, vyjdou na miliony korun.

Muzeum plánuje také revitalizaci vstupního objektu, kde by měla být rozšířena expozice i zázemí pro turisty i zaměstnance. V budoucnu po odstranění závalu by mohla vzniknout další prohlídková trasa podzemím. Od investic si kraj slibuje také zvýšení návštěvnosti, která nyní činí zhruba 25 tisíc lidí za rok.

UDÁLOSTI V REGIONECH: Pevnosti mění majitele (zdroj: ČT24)