Nemocnice v Mariánských Lázních se začíná stavět na nohy

Nemocnice v Mariánských Lázních zavádí po roce, kdy zrušila poslední lůžka akutní péče, znovu alespoň celodenní chirurgickou ambulanci. Otevřená je od 7:00 do 19:00. Nový majitel většinového podílu zdravotnického zařízení plánuje postupně otevřít i další oddělení. Nemocnice v Mariánských Lázních se dlouhodobě potýkala s ekonomickými problémy, v uplynulých letech musela postupně zavírat oddělení a omezovat i provoz ambulancí. V roce 2012 stovky obyvatel města protestovaly proti omezování jejího provozu - tehdejším radním vyčítali prodej většinového podílu původně městské nemocnice.

Celodenní provoz chirurgické ambulance 7 dní v týdnu je první novinkou, kterou zavádí nový majitel nemocnice Jakub Zavoral. Ten 4. června uvedl, že pro obyvatele Mariánských Lázní a blízkého okolí je to signál, že se nemocnice do města vrací. Celodenní provoz chirurgické ambulance si pochvaluje i starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák (Piráti). Připomněl, že se město už od prosince snažilo znovu nastartovat základní péči, respektive oživit 24hodinové pohotovosti.

A právě na 24 hodin denně by se provoz chirurgické ambulance měl rozšířit ještě během léta. To by značně zjednodušilo práci například pečovatelkám z Domova pro seniory v Lázních Kynžvart. Do Mariánských Lázní to mají jen 8 kilometrů, ale když jejich klienti například v noci upadnou a zraní se, musí s nimi jezdit až do nemocnice v Chebu, což je zhruba 20 kilometrů. 

Úraz
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Nový majitel nemocnici převzal ve špatném stavu. Vloni hospodařila se ztrátou přes 19 milionů korun. Zařízení se stovkou zaměstnanců má už jen lůžka následné péče. Například tam, kde býval hlavní operační sál, je teď v nemocnici rehabilitace. S operacemi ani akutními lůžky se zatím v mariánskolázeňské nemocnici nepočítá. Pacienti musí na operace dojíždět.

Akutní interní oddělení by mohlo mít 20 lůžek

Nemocnice teď jedná s pojišťovnami o znovuotevření interního oddělení. „Mohu ubezpečit, že máme zájem na zajištění dostupné a prvotřídní péče o naše pojištěnce,“ konstatoval Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podle nového majitele by dalším krokem mělo být otevření interního akutního oddělení s přibližně dvaceti lůžky.

Jakub Zavoral současně konstatoval, že už teď je problém s nedostatečnou kapacitou stávajících prostor. Pokud by se provoz v nemocnici rozšiřoval, zvýší se i počet zaměstnanců. Počty personálu totiž upravuje vyhláška zdravotních pojišťoven.

Nový majitel nemocnice v Mariánských Lázních dále uvedl, že jedná o možnosti příspěvku na financování s městem Mariánské Lázně, Karlovarským a Plzeňským krajem. Nemocnice by podle tohoto záměru mohla poskytovat chirurgickou pohotovost i pro okres Tachov.

Fakta o nemocnici v Mariánských Lázních

Většinový podíl v Nemocnici Mariánské Lázně vlastní od 1. 6. 2015 podnikatel Jakub Zavoral z Ústí nad Labem, který je také spolumajitelem Podřipské nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem.

Nemocnice Mariánské Lázně v současnosti disponuje 57 lůžky následné péče, 46 ošetřovatelskými a 20 sociálními lůžky. Provozuje sedm odborných ambulancí a poskytuje péči na těchto pracovištích:

  • lůžka následné péče
  • ošetřovatelská lůžka dlouhodobé lůžkové péče
  • sociální lůžka
  • interní ambulance
  • chirurgická ambulance
  • urologická ambulance
  • RDG
  • SONO
  • CT
  • gastroenterologická ambulance
  • neurologická ambulance
  • ambulance léčby bolesti
  • rehabilitační ordinace a fyzioterapie
  • oddělení klinické biochemie a hematologie

V roce 2012 obyvatelé Mariánských Lázní proti prodeji nemocnice protestovali

Proti omezení provozu nemocnice v roce 2012 protestovaly stovky lidí. Radním vyčítali prodej většinového podílu původně městské nemocnice.

Současné vedení města teď chce naopak rozvoj nemocnice podpořit. Podle starosty Mariánských Lázní Petra Třešňáka (Piráti) město předpokládá, že si v ní ponechá 13procentní podíl. Radnice naposledy přispěla na její provoz částkou 3,5 milionu korun. O další pomoci bude s novým majitelem jednat. 

Starosta Petr Třešňák (Piráti) si myslí, že by se s novým majitelem mohla nastartovat poměrně dobrá spolupráce, a to pro obě strany. „Zatím všechny kroky, co dělá, jsou vesměs vstřícné vůči městu. A zase opačně město chce být dobrým partnerem i pro něj,“ uzvavřel Petr Třešňák.

Nemocnice Mariánské Lázně se staví na nohy (zdroj: ČT24)