Karlštejn hlásí unikátní objev – našli tam gotickou chodbu

Nejvýznamnější objev za posledních 130 let hlásí archeologové z Karlštějna. Pod hlavním nádvořím objevili středověkou chodbu, o které se dlouho jen spekulovalo, že by mohla existovat. Štola pochází z přelomu 15. a 16. století a je dlouhá zhruba deset metrů.

Neznámou spojovací chodbu objevili archeologové v rohu hlavního nádvoří, zhruba metr pod povrchem. Zřejmě propojovala suterén boční hradní budovy a purkrabství. Památkáři jen tušili, že by chodba mohla existovat. Nepatrně ji zachycují historické nákresy hradu z roku 1867.

„Objekt známe z dobových vyobrazení i ze skic, které vznikly v 60. letech 19. století. Netušili jsme ale, že je středověký, předpokládali jsme, že je renesanční. A už vůbec jsme netušili, že je zachovaný včetně kleneb,“ uvedl archeolog Zdeněk Chudárek z Národního památkového ústavu. Dodal, že to je na Karlštejně nejvýznamnější nález od přestavby hradu na sklonku 19. století.

Nalezený objekt je podle archeologa Zdeňka Chudárka gotický, zřejmě z konce 15. nebo z počátku 16. století, a souvisel s přestavbou purkrabství na velkou rezidenci - sídlo pro dva purkrabí. V té době totiž podle něj vznikl institut dvou purkrabích, kteří měli ochraňovat královské insignie - ty byly tehdy na Karlštejně uloženy. 

Chodba je dlouhá 8 až 10 metrů a je převážně zasypaná zeminou a kamením. Jedinečná gotická klenba je ale v pořádku. Štolu archeologové objevili pomocí dvou sond při stavebním průzkumu před opravami hradu. Průzkum se nyní dokončuje. Kastelán Karlštejna Jaromír Kubů vysvětlil, že když se památkový objekt opravuje, musí se předtím udělat řada přípravných prací včetně sond, které vyhodnocují archeologové. 

Objev gotické chodby považuje kastelán za senzační a dodává, že návštěvníci Karlštejna, kteří přicházejí na začátek prohlídky, jdou hned vedle místa jejího nálezu. Takže i přes plot alespoň něco málo z chodby můžou zahlédnout. Archeologové chodbu pečlivě prozkoumají a detailně zaměří. Návštěvníci by si ji mohli prohlédnout do tří let.

Na Karlštejně objevili gotickou chodbu (zdroj: ČT24)