Na Sněžku nejen nahoru, ale i dolů do dolů

Uvnitř nejvyšší české hory Sněžky pracují jeskyňáři. Konkrétně v chodbách bývalých dolů, které připravují pro turistickou sezonu. Už za měsíc znovu otevřou zhruba 300 metrů dlouhou trasu v někdejším dole Kovárna, který ročně navštíví až 1500 lidí. Prohlídkový okruh by se ale do čtyř let měl minimálně zdvojnásobit. Jeskyňáři totiž chtějí zpřístupnit i další důl - Prokop.

Do podzemí pod Sněžkou se vchází z Obřího dolu. Sněžka je starými štolami doslova provrtaná - je tam 7 kilometrů chodeb. Nejstarší jsou z 19. století, nejmladší z 50. let 20. století. Návštěvníci se zatím dostanou do hloubky asi 50 metrů pod povrchem.

Než se ale pro turisty podzemí po zimě znovu otevře, je potřeba vše důkladně zkontrolovat. Jeskyňáři tak obcházejí chodby a kladívkem kontrolují stropy a stěny - pokud by se někde skála uvolňovala a hrozil by její pád na turisty, musí ji v takovém místě „oklepat“. Zkontrolovat musí i kovové žebříky, po kterých turisti lezou. Hlavně šrouby na jejich spojích, aby byly řádně dotažené.

V podzemí Sněžky se dobývaly arzenové a měděné rudy. První návštěvníky sem jeskyňáři pustili v roce 2004. Teď mají stavební povolení pro rozšíření trasy o ještě hlubší důl Prokop. Ten je ale zatím nepřístupný. Na jeho okraji je ve štolách voda zhruba po pás. O kus dál ale voda sahá až ke stropu.

V současné době je jediný možný přístup do dolu Prokop svislou štolou a horolezeckým způsobem, tedy v závěsu na laně. Přístup z druhé strany je zavalený, a to asi v délce 90 metrů. Odklízení závalu je podle jeskyňářů práce asi na 2 až 3 roky. Když vše půjde hladce, začnou už příští rok.