Prameny téměř vyschly, zadlužené obci chce pomoci ruský investor

Prameny - Pro nejzadluženější obec v Česku mohou být za jistých okolností spásou, pro místní jsou ale nepříliš důvěryhodní. Řeč je o investorech ruské firmy Real Aspekt, která vykoupila většinu obecních dluhů a nyní chce v obci vytvořit stáčírnu vod. Právě minerální prameny a zpackané projekty se staly dlouholetou zkázou, která obec dostala do dluhů převyšujících 100 milionů korun.

Příběh obce uprostřed malebné krajiny Slavkovského lesa se stal synonymem pro komunální krizi, kterou nikdo nemůže a ani nechce řešit. Astronomické dluhy vedly k rozpadu zastupitelstva a čtyři roky se nikdo nechtěl přihlásit ani na kandidátku. Řízení obce proto převzal nucený správce dosazený ministerstvem vnitra. Ani „státní“ dohled ale nepřinesl obci spásu. „Správce hradí nejnutnější výdaje, ale rozhodně nemůže podat žádost o dotaci ani řešit oddlužení obce. Nemá takové kompetence, a proto obec opravdu stagnovala. Šlo to od desíti k pěti,“ tvrdí ředitel Krajského úřadu Karlovarského kraje Roman Rokůsek.

Dluhy mezitím přesáhly částku 100 milionů korun. Obec, kde je podle místních možná nejčistší vzduch v celé zemi, tak začal dlouhodobě dusit stín pochybností i napětí. Za vším stojí jeden neúspěšný projekt. Prameny v polovině devadesátých let investovaly do pozemků a zkušebních vrtů minerální vody s tím, že její stáčení bude obci vydělávat miliony. Nakonec se ale nenašli investoři. Náklady na přípravné práce zatížily obec natolik, že nakonec prakticky veškeré příjmy obce šly na dluhy. Prameny přišly o většinu likvidních nemovitostí a prodána byla i radnice.

Obec Prameny
Zdroj: ČT24/ČTK

Prameny (bez) naděje

Minerální prameny byly pro obec požehnáním i utrpením. Obec má zablokovaný veškerý majetek včetně účtů, které obstavili exekutoři. Krajský úřad má podle svých zástupců limitované zdroje a kromě metodické či právní pomoci s dluhy pomoci nemohl. Když se navíc v minulosti začala rýsovat nadějná pomoc od ministerstva financí, přišel pád vlády.

Náhle se však rozhodla vše vyřešit soukromá firma s ruskými majiteli, která skoupila dluhy. Někteří obyvatelé Pramenů to ale mají za jistý druh finančního nevolnictví. Investor vlastní 90 procent všech pohledávek obce. Jde o firmu Real aspekt, která funguje od roku 2005. Za tu dobu stihla obchodovat s elektronikou, oděvy, drobnými doplňky, až přešla k nákupům pozemků a nemovitostí. „Zvláštní na té firmě je, že každý rok vykazuje ztrátu a ty ztráty už dosáhly někde zhruba asi sedmi milionů korun,“ říká auditor Lubomír Harna.

Real aspekt chce obec znovu postavit na nohy a podnikat s tím, co obci přineslo slávu i komplikace – tedy léčivými prameny. Ze soukromých investic by v obci podle plánů měla vzniknout stáčírna vod. Záměr podnikatelů je jednoduchý. Obec bude osvobozena od všech dluhů a na oplátku převede pod firmu pozemky, na kterých se může stáčírna vystavět. 

Do plánů se ale staví jedna překážka: Vybudování by totiž bylo v rozporu se současným územním plánem. V okolí jsou totiž úzké silnice a není možné vodu odvážet, „Jestli bude stáčírna zakreslená v územním plánu, to je na zastupitelstvu obce a já osobně bych byla pro, aby tam byla zakreslena,“ dodává starostka Michala Málková.  

Při své návštěvě přislíbil pomoc obci i prezident Miloš Zeman. Sám se za novou stáčírnu taktéž staví a v dubnu dokonce avizoval možné pozvání ruských investorů na Hrad. „Pokud se stáčírna nakonec podaří vybudovat, znamenalo by to, že Prameny budou mít teoreticky trvalý příjem 12 milionů, což je šestkrát víc, než je současný rozpočet. A to by stálo za pokus,“ prohlásil Zeman.

Obce dluží nejméně za pět let

Hospodaření obcí skončilo v roce 2014 již čtvrtý rok po sobě v plusu. Přebytek obecních rozpočtů meziročně sice klesl na sedm miliard, přesto je od roku 2009 druhým nejvyšším. Dluh obcí se snížil o 2,9 miliardy korun na 54,9 miliardy korun, což je nejnižší úroveň za posledních pět let. Vyplývá to z hodnocení iRating, kterým společnost CRIF - Czech Credit Bureau každoročně hodnotí ekonomický stav obcí.

Kladné saldo vykázalo 73 procent obcí, nejvyšší přebytek rozpočtu na obyvatele dosáhly nejmenší obce (v průměru 2955 korun). Zásluhu na celkovém snížení dluhů má zejména Ostrava, jejíž dluh se snížil o 2,8 miliardy korun. Dluh měla polovina obcí, stejně jako v roce 2013. Nejvíce zadlužené jsou největší obce, v této kategorii má dluh 93 procent z nich. V průměru dluží každá obec v této kategorii 153,6 milionu korun.

Starostka Pramenů Michala Málková a prezident Miloš Zeman
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK