Vozíčkář umístil SPZ na špatné místo auta, přišel o řidičský průkaz

Hradec Králové - Nikoho na silnici neohrozil, a přesto přišel na půl roku o řidičský průkaz. Leoš Páleníček z Hradce Králové umístil registrační značku svého vozu za přední sklo, což se nesmí. Dostal stejný trest, jako kdyby řídil opilý. Jako vozíčkář auto nutně potřebuje. Jezdí k lékařům a zásobuje prodejnu pro invalidy. Průkaz zatím neodevzdal, odvolal se.

Leoš Páleníček se na sociální systém příliš nespoléhá. Otevřel si obchod se zbožím pro zdravotně indisponované, kterým jejich objednávky rozváží. Autem musí také do nemocnice. O řidičský průkaz ale přišel, navíc dostal pokutu 5000 korun, půlku invalidního důchodu. „Porušení zákona bylo v tom, že na přední části vozidla nebyla umístěna registrační značka,“ říká Pavel Uhlíř z Magistrátu Hradce Králové. „Auto vepředu není uzpůsobené na montáž značky. Je z Arizony. Vepředu se v Arizoně značka nevozí,“ vysvětluje Páleníček. 

Ztráta řidičského průkazu je pro pana Páleníčka velmi citelná, jedná se pro něj o mnohem větší zásah do života než u člověka zdravého. „Bez auta prodejnu zavřu. To nemá smysl. Mým zákazníkům rozvážím vozíčky nebo větší pomůcky až domů, to už nebudu moci,“ stěžuje si. Jak se dostane do nemocnic a sanatoria, zatím také neví. Úředník, který ho potrestal, tvrdí, že se vše odehrálo přesně podle předpisů. Pan Páleníček byl přitom potrestán stejným způsobem, jako kdyby řídil s půl promile alkoholu v krvi. „Musí být přihlédnuto, o jakou osobu se jedná, jaké jsou její finanční možnosti, ke všemu tomu jsem přihlédl,“ tvrdí Uhlíř.

„Podle mého názoru vůbec ke spáchání přestupku nedošlo, vzhledem k tomu, že registrační značka byla dostatečně viditelná. Ten trest je nepřiměřený,“ domnívá se tajemník Městského úřadu Kostelce nad Orlicí Jaroslav Brandejs. Leoš Páleníček se proti trestu odvolal ke krajskému úřadu.

Události ČT: Nepřiměřený trest pro invalidu (zdroj: ČT24)