Není srpen, i tak se setkali František Josef I. a Alexandr III.

Kroměříž odstartovala vzpomínkou na setkání rakouského císaře Františka Josefa I. a ruského cara Alexandra III. turistickou sezónu. Ohlédnutí za 130 let starými událostmi nicméně doprovází i faktické nepřesnosti – není totiž srpen a místo denního rozestupu přijeli oba velikáni do Kroměříže už dvě hodiny po sobě.

Setkání velkých státníků kdysi a dnes. Tak jako teď politici řeší Islámský stát a běžence, před sto třiceti lety je trápila neklidná situace na Balkáně. Příjezd rakouského a ruského vladaře odstartoval tři dny, po které se Kroměříž stala centrem pozornosti pro celou Evropu. Teď návrat do minulosti znamená ve městě hlavně pozornost turistů. Kroměřížská připomínka slavné události totiž představuje pro hanácké město na východě republiky start turistické sezóny.

První přijel rakouský monarcha, po něm ruský protějšek z východu. Dobovou atmosféru se snažili navodit jak parní vlaky, kterými vladaři do Kroměříže dorazili, tak kostýmy. Historický ráz jenom místy bourají ti, kdo vladaře vítají. Jaká sláva se tu odehrává, se totiž přišly podívat i stovky diváků, a když už mají kostýmy, neodolají pořídit si fotografii s pomocí moderního přístroje. Faktické nepřesnosti ale vadí málokomu, i to, že není srpen tak jako před sto třiceti lety, nebo to, že příjezd Františka Josefa I. a Alexandra III. nedělí den, ale jenom dvě hodiny.

Ochranu nicméně mají vladaři zajištěnou dokonale. Tehdejší panovníky nesměl nikdo obtěžovat. Do hereckých rolí strážců císařovy bezpečnosti se tak dostali i ti, kteří heslo 'Pomáhat a chránit' aplikují den co den v práci. Ostatní policisté ale museli řešit komplikace na silnicích. Poté, co se vladaři vydali průvodem městem, běžná automobilová doprava za kočáry s panstvem kolabovala.

Rakouský císař i ruský car dorazili parním vlakem (zdroj: ČT24)