Hrad Litice tuto sezonu vůbec neotevře, hrozí další borcení zdi

Celou letošní turistickou sezonu zůstane pro návštěvníky uzavřený hrad Litice na Orlickoústecku. V areálu národní kulturní památky se už v březnu vydrolila zeď severního paláce. Podle statiků ale hrozí další zřícení. Přitom ještě v březnu to vypadalo, že opravy budou trvat jen do začátku května letošního roku. Pak ale podrobný průzkum ukázal, že stav zdi je daleko horší. Hrad Litice je oblíbeným turistickým cílem, kam se ročně přijede podívat až dvanáct tisíc lidí.

Brány na Litici se zavřely až do příští turistické sezony. Cestu pod zdí bývalého severního paláce teď obklopuje provizorní plot se zákazy vstupu. Kastelán Dalibor Urban připouští, že je to smutné období - na hradě působí už 13 let a za tu dobu měli zavřeno jenom čtyři dny - kvůli sněhovým kalamitám nebo ledovce. 

Na hradě se už v březnu vydrolilo zdivo - podle statiků ale hrozí další zborcení někdejšího sídla. Na riziko pádu zdi upozornilo i takzvané fotogrametrické zaměření. Kastelán Dalibor Urban uvedl, že závadu považovali nejdřív pouze za malou, lokální. Ale zaměření pak ukázalo, že se zdivo vychyluje až o 20 nebo dokonce 30 cm. „Vidíme, že zhruba čtvrtina zdiva se nám chystá zřítit. Je odchlípnutá a statický posudek to nazval jako sendvičové zdivo,“ popsal Dalibor Urban. V praxi to znamená, že původní zeď se vlastně rozdělila na tři na sobě nezávislé zdi - vnitřní líc, vnější líc a to, co je mezi nimi. 

Památkáři původně mysleli, že bude stačit oplotit bezprostřední část pod zdí. „Riziko pádu do stran nebo koulení kamenů z kopce je ale natolik velké, že jsme museli objekt pro návštěvníky uzavřít,“ dodal Dalibor Urban.

Zeď je 600 let stará a původně nebyla stavěná jako hradba - jde totiž o pozůstatek paláce. Tato zeď ovšem zůstala bez střechy. Navíc je z dnešního pohledu taky problematická technologie stavby - ve středověku si podle kastelána s vnitřkem zdi nedávali moc práce, takže jednotlivé části nejsou pořádně provázené. 

Nejpoškozenější části zdi budou muset dělníci ubourat, ale jen v minimálním nutném rozsahu. „Potom se zeď bude sanovat, čili zdivo, které nám odpadá, doplníme podobnými technologiemi a podobnou skladbou,“ popsal plány Dalibor Urban. Počítá se taky s možností, že by do zdi stavaři zapustili mikropiloty, aby se její vrstvy lépe svázaly. „Oříškem bude uzavřít korunu zdi, aby do ní nepronikala voda,“ dodal kastelán hradu Litice Dalibor Urban.

S obnovou a statickým zajištěním zdí pomůže dotace od Ministerstva kultury. Správci národní kulturní památky žádají přes sedm milionů korun. Kromě sanace zdiva u severního paláce bude taky probíhat archeologický průzkum u východního paláce, který se taky musí opravit.  

Do areálu hradu se návštěvníci znovu podívají v příští turistické sezoně, konkrétně v dubnu. A to i přesto, že se tam ještě budou dokončovat sanační práce. 

Litice byly založeny ve 13. století, největšího rozkvětu ale dosáhly v době, kdy jejich vlastníkem byl český král Jiří z Poděbrad. Za dalších majitelů, Pernštejnů, pozbyly na významu, začaly chátrat a měnit se ve zříceninu. S opravou památky se začalo již na konci 19. století. 

Hrad Litice se letos vůbec neotevře (zdroj: ČT24)