Jsem robot a budu vaším novým lékárníkem

Hradec Králové - V areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové otevřeli novou lékárnu, která má unikátního lékárníka. Přesněji řečeno, tamní personál má velmi zdatného pomocníka - modrého robota. Medikamenty sice pacientovi ve finále vydává znovu člověk, ale odpadá vyhledávání v regálech, otevírání zásuvek a další mechanické úkony. Nová metoda zrychlí výdej a dá větší prostor pro komunikaci s pacientem. Robotický výdejní systém léků je prvním svého druhu ve státních zdravotnických zařízeních v Česku.

Na počátku je samozřejmě lékař, který stanoví diagnózu a předepíše potřebný medikament. Pacient si ho ale v areálu Fakultní nemocnice v Hradci Králové už může jít vyzvednout kromě klasické i do nově otevřené lékárny U Modrého robota. Tam pacient předá pracovníkovi recept s takzvaným QR kódem. Lékárník ho přiloží ke čtečce a robot mu do několika vteřin automaticky podá požadovanou krabičku ze zásobníku.

„Lék pacientovi předá lékárník, který místo hledání bude mít více času na pacienta. Ani starší pacienti se nemusejí bát, že s nimi bude komunikovat robot,“ řekl vedoucí lékárník Jiří Kotlář. Nutnost zadání QR kódu a následná kontrola magistrem by podle nemocnice měly eliminovat riziko vydání špatného medikamentu. Pokud recept nebude mít QR kód, zadá lékárník údaje výdejnímu automatu ručně.

Robot je velmi rychlý a mrštný - krabičku najde a vydá za 7 až 9 vteřin. Za hodinu to je 470 balení. Výdejní automat má v zásobníku přes 1100 druhů nejvíce předepisovaných léků, jeho kapacita je přes 12 000 kusů balení. V automatu nejsou například opiáty, které se skladují v trezoru, či medikamenty vyžadující uložení v chladu. Celkem má nová lékárna k dispozici asi 3500 položek, v nichž je i sortiment prodávaný bez receptu. Hlavní nemocniční lékárna pak má na skladě více než 6000 položek.

Vedoucí lékárny Fakultní nemocnice Hradec Králové Jiří Kotlář konstatoval, že nová technologie v žádném případě neznamená konec lékárníků v Čechách. Jeho kolega Pavel Hassman pak dodal, že od robota očekávají především zrychlení expedice - pomoc robota dá lékárníkovi větší prostor komunikovat s pacientem a zabezpečit tak výdej medikamentů v rámci velkého provozu fakultní nemocnice.

Přehmat robota je sice téměř vyloučený, přesto je nad ním kontrola - právě prostřednictvím lékárníka, který bude směrem k pacientům plnit i roli konzultanta, dodal Roman Prymula, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Robotická lékárna stála 10,5 milionu korun, z toho samotný výdejní automat přišel asi na 3 miliony korun. Automatizovaná technologie umožňuje obsloužit až o 150 % pacientů víc než klasická. „Z 3000 pacientů by průchodnost měla být hypoteticky až 7500. Uvidíme, jak to bude fungovat v praxi,“ řekl lékárník Pavel Hassman.

Nemocnice si robotickou lékárnu pořídila z vlastních peněz, bez koruny dotací. Jmenuje se U Modrého robota a vznikla v přízemí pavilonu interních oborů. Právě v tomto pavilonu, kde jsou i související ambulance, se totiž léčí nejvíce pacientů. Ti tak pro „prášky“ už nebudou muset chodit do hlavní nemocniční lékárny, která je ve vzdálenější části areálu fakultní nemocnice.

Zda je medikament k dispozici v lékárně U Modrého robota, nebo jen v hlavní nemocniční lékárně, se pacient dozví hned v ambulanci. „Pacienti tak nebudou putovat mezi lékárnami,“ vysvětlil ředitel nemocnice Roman Prymula. Nabídkou komfortnějších služeb si chce nemocnice i udržet klienty, aby nechodili pro léky do jiných lékáren.

S novým zařízením by se mělo ulevit hlavní nemocniční lékárně, kde se často tvořily fronty. Od 1. června také lékárna U Modrého robota převezme od té hlavní nepřetržitou pohotovostní službu. I to bude pro pacienty pohodlnější, protože nová lékárna je v sousedství pohotovosti.

Léky podává robot, je to rychlejší (zdroj: ČT24)