631 schodů, 30 pater. Běžci pokořili brněnskou AZ Tower

Přes tři stovky lidí se rozhodlo během dneška zdolat nejvyšší budovu Česka – brněnskou AZ Tower. Stalo se tak v rámci prvního ročníku závodu Schody AŽ nahoru. Své síly změřili profesionálové i příležitostní sportovci. Nejrychleji doběhl čtyřiadvacetiletý Tomáš Maceček z Ostravy, kterému to trvalo 2 minuty a 38 vteřin.

Běh na AZ Tower (zdroj: ČT24)

Někteří kondičku pilovali běháním po schodech ve vlastních panelácích, brněnský gigant jim ale přichystal tvrdou zkoušku v podobě 631 schodů a 30 pater. Vítěz Maceček má s podobnými úkoly zkušenost. Naposledy je student Masarykovy sbíral v mrakodrapech v Kataru.

Startovalo se v intervalech a ti nejlepší vyběhli schody dokonce dvakrát. Při výkonu bylo dovoleno přidržovat se zábradlí. Po náročném výkonu byli běžci odměněni symbolickou medailí. Po schodišti AZ Toweru se sportovci nehemžili naposled. Už za měsíc se v budově bude konat jeden ze závodů světového poháru.

„Je to trochu specifická disciplína. Výběh je náročný. Jde o krátkodobý intenzivní výkon, sám jsem vydržel běžet do 12 patra, je to docela těžké,“ uvedl ředitel závodu Aleš Čtvrtníček.

Netradiční běhy se v Brně dostávají do módy. V sobotu si zájemci mohli vyzkoušet zážitkový noční běh podél Svratky na Riviéře. Vybrat si mohli mezi desetikilometrovým a pětikilometrovým okruhem. Počátkem dubna běžci ovládli motoristický Masarykův okruh. Na závodní dráhu jich vyběhlo téměř 2000.