Zaseli kukuřici a za týden jim pole „sklidila“ divoká prasata

Desítky tisíc korun požadují zemědělci po myslivcích za zničenou úrodu. Tu jim devastuje přemnožená černá zvěř. Například v Dolanech na Klatovsku během několika dní zničili divočáci celé pětihektarové pole. Pomoc už slíbilo i ministerstvo zemědělství.

Minulý týden zaseli farmáři z Dolan na Klatovsku na svých polích kukuřici. Teď je čekalo nemilé překvapení - prakticky celé pětihektarové pole jim zrylo stádo divokých prasat. Zemědělci škodu odhadují na 25 000 korun. Na poli nezůstalo ani jedno zrníčko. Podobnou škodu na Švihovsku nepamatují. 

Josef Balín, předseda Rolnického družstva Dolany reportérovi ČT popsal, že v místech, kde jsou na poli vidět rýhy, byla původně zasetá kukuřice pomocí secího stroje. Pak měli ještě zemědělci pole uválené. Rýhy, které jsou ale na poli vidět dnes, ty už způsobila divoká prasata. „Prase šlo, rypákem rylo a kde vidíte důlky, tak to vybíralo zrno kukuřice. To pole je v podstatě naprosto zdevastované,“ uvedl Josef Balín. Zemědělci budou muset kukuřici zasít znovu. A budou taky jednat s mysliveckým sdružením a vymáhat škodu.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) připomněl, že podobné situace řeší přímo zákon - pokud ke škodě dojde, zemědělec nebo případně i majitel lesního porostu mohou uplatnit náhradu škody u uživatele honitby. „Zákon říká, že po sklizni jsou tam jasné termíny – do 60 dnů by měla být škoda uhrazena,“ řekl Marian Jurečka.

Škodu sice zemědělcům v Dolanech zaplatí tamní myslivci, samotný problém to ale neřeší. Černá zvěř se například na Švihovsku za posledních pět let přemnožila až trojnásobně. A kromě zvýšeného odstřelu už nepomáhají ani prostředky na ochranu porostů. Michal Mazanec, místopředseda Mysliveckého sdružení Švihov například uvedl, že myslivci zkouší i odpuzovače. Někde fungují, někde ne. Myslivci teď zřejmě budou zkoušet i odpuzovací granule. 

"Se šípkovou!" - "Se zelim!"
Zdroj: Vojtěch Vik/ČTK

Ministerstvo zemědělství chtělo nakoupit myslivcům noktovizory – zařízení pro noční vidění. Z projektu za deset milionů korun ale sešlo. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) to vysvětlil tím, že by nebylo možné kontrolovat, jestli je noktovizor využíván smysluplně. Ministerstvo chce raději investovat do odchytových klecí.

Zároveň ale musí myslivecká sdružení zvýšit plán lovu. Ten už v roce 2012 dosáhl rekordního maxima.

Počty odstřelů prasete divokého

  • 2011 – 109 563
  • 2012 – 185 381
  • 2013 – 152 468

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Právě v kukuřici nebo řepce ale vyhledává černá zvěř stále častěji úkryt. To odstřel značně komplikuje. Problémy s divočáky teď mají i v dalších krajích, zdaleka to není jen záležitost Klatovska.

Divoká prasata zničila zasetou kukuřici (zdroj: ČT24)