Váha změří kamion za jízdy a odešle data pro udělení pokuty

Velké Meziříčí - Novou pomůcku pro boj proti přetíženým kamionům instaloval Kraj Vysočina do silnice u Velkého Meziříčí. Jde o vysokorychlostní dynamické váhy - kraj chce s jejich pomocí chránit své silnice. Váhy za necelé 4 miliony korun jsou zabudované přímo ve vozovce a nepotřebují policejní asistenci - data se automaticky odesílají na příslušný úřad a ten za přetížený kamion udělí pokutu.

Smyčky pod asfaltem zaznamenají průjezd nákladního auta, citlivé senzory za jízdy změří zatížení každé nápravy a kamery detailně vyfotí z několika stran projíždějící auto. Podle Michala Sedláka z firmy, která systém dodala, je detailně zaznamenána registrační značka kamionu a k dispozici je taky fotografie celého auta. 

Dynamická váha má tu výhodu, že měří hmotnost auta přímo za jízdy, že není nutné kamion odstavovat, což byl dosud v případě kontrol hmotnosti kamionů obvyklý postup. Případný přestupek okamžitě na místě zpracovává elektronika a automaticky všechny údaje odesílá na odbor dopravy ke správnímu řízení. 

Kamery nad váhami ve vozovce mají také infradetektory a noční přisvícení, takže budou fungovat 24 hodin denně. Podle Michala Sedláka z firmy, která systém dodala, je toto druhý fungující systém v České republice. První už funguje v Kolíně. Systém je ojedinělý právě automatickým měřením a zpracováním dat. Jiné systémy prý předběžně vybírají přetížené kamiony, které pak ale musí být stejně zastaveny a zváženy ještě jednou na mobilních vahách.

Váhy jsou ve Velkém Meziříčí umístěny na kraji města směrem od Jihlavy, lemuje je kovový rám připomínající mýtné brány na D1. Kraj i město Velké Mezičíčí věří, že váhy odradí dopravce posílat na Vysočinu přetížená auta, která ničí a deformují místní silnice. Nejnižší pokuta je 5000 korun. Za každou další přetíženou tunu je to podle Libora Joukla 9000 korun.

Starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid (ODS) předpokládá, že pokud se podaří vytlačit z Velkého Meziříčí tranzitní dopravu, kamionů neubyde řádově, ale úbytek bude do 20 %. Starosta současně dodal, že v budoucnu by toto opatření mohlo začít šetřit nejen krajské silnice, ale i ty obecní. 

Přes Velké Meziříčí vede silnice II/602, která je souběžná s dálnicí D1 a přes kterou řidiči dálnici často objíždějí. A to nejen kvůli vyhýbání se mýtu, ale i kvůli nehodám nebo kolonám. Takovou situaci zdokumentoval během středečního natáčení ve městě i štáb ČT. Kraj proto chce takto vážit na více místech a navíc ve spolupráci s policií pořizuje také mobilní váhy.

Libor Joukl (ČSSD), náměstek hejtmana Kraje Vysočina uvedl, že je potřeba měřit hmotnost kamionů průběžně v celém regionu. „Máme domluvu s policií, že jí pořídíme váhy,“ uvedl Libor Joukl. Podle něj navíc nejde u přetížených kamionů pouze o ničení silnic, ale také o bezpečnost. „Náklaďáky, které jezdí přetížené, jsou nebezpečnější. Špatně brzdí, špatně se ovládají,“ řekl Joukl. Výhledově by takových vážicích míst mohlo na Vysočině vzniknout kolem deseti.

Vybrané pokuty za přetížená auta zůstanou v regionu. 85 % dostane Kraj Vysočina jako vlastník a provozovatel silnice a 15 % náleží městu s příslušným správním odborem.

Velké Meziříčí a Kraj Vysočina plánují taky instalaci dopravních značek, které zakáží vjezd aut nad 12 tun. Instalovat by se mohly už o letních prázdninách. Značky by zakázaly vjezd pro tranzitní dopravu. „I když budou instalované zákazy vjezdu pro tranzit nad 12 tun, váhy budou mít stále velký smysl,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina Libor Joukl. Podle statistik, které má Velké Meziříčí, tvoří totiž jen asi 20 % nákladních aut ta projíždějící a zbytek má ve městě cílovou stanici: „To znamená, že my tady pořád budeme chytat těch 80 % aut,“ zdůvodnil dlouhodobou potřebu měření hmotnosti projíždějících kamionů Libor Joukl.

Váha na kamiony zabudovaná do silnice (zdroj: ČT24)