Velké Meziříčí dělí od zákazových značek pro kamiony už jen krok

Velké Meziříčí – Další z velkých měst se rozhodlo vyhnat kamiony ze svých ulic. Velké Meziříčí a Kraj Vysočina společně chystají na řidiče nákladních aut v okolí města hned několik nástrah. Jednou z nich jsou dopravní značky, zakazující vjezd vozidel nad 12 tun. Instalovat by se mohly už o letních prázdninách. Se zákazem před časem uspělo i osm obcí v Jihomoravském kraji, přes které se kamiony vyhýbaly placení mýta na dálnici D2.

Centrum Velkého Meziříčí jako bezplatná zkratka pro některé řidiče kamionů zřejmě brzy skončí. „Přes Velké Meziříčí projede 550 až 600 kamionů denně,“ přiblížil starosta města Radovan Necid (To pravé Meziříčí). Radnice si totiž nechala nákladní dopravu před časem spočítat a zjistila, že těch, kdo kličkují ulicemi města ve snaze vyhnout se placení mýta na dálnici D1, je celá řada.

Tomu ale bude brzy konec, město totiž uspělo s žádostí o umístění značek zakazujících průjezd vozidel nad 12 tun. Záměr už musí projít jen připomínkovým řízením. Pokud půjde vše podle plánu, mohla by se zákazová značka objevit na začátku Velkého Meziříčí už v polovině letních prázdnin.

Značky doplní i váha

Tou dobou už ale bude fungovat i další bič na kamiony: dynamická váha. Tu chce na vjezdu do Velkého Meziříčí tento týden spustit Kraj Vysočina. Bude první v regionu a úřad za ni zaplatil pět milionů korun. Kolik nákladních aut přes ni přejede je však otázkou. Váha totiž bude ležet až za zákazovou značkou pro kamiony. Kraj se ale konfliktu obou opatření neobává, značka podle něj z města odvede jen asi dvacet procent velkých aut. „Zbývajících osmdesát procent nákladních vozidel a kamionů, které tam budou projíždět, jsou ty, na které by měla být tato váha zaměřena,“ myslí si náměstek hejtmana Kraje Vysočina Libor Joukl (ČSSD).

Velké Meziříčí bojuje s kamiony (zdroj: ČT24)

Podle policejních statistik je na tuzemských silnicích přetížená až čtvrtina všech nákladních aut. Pro souběh obou opatření jsou proto i odborníci. „Každé z nich má trochu jiný účinek, váhy zváží i přetížená menší nákladní auta, nejen kamiony,“ vysvětlil odborník z Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič. Chystaná omezení u Velkého Meziříčí chce kraj časem vyhodnotit, a pokud se osvědčí, vyzkouší je i na dalších místech regionu.

Loni v prosinci se značek zakazujících tranzitní kamionovou dopravu dočkalo i osm jihomoravských obcí podél dálnice D2. Za zákaz průjezdu nákladních aut nad 12 tun bojovaly obce okolo dálnice dva roky. Kamiony na svých silnicích odmítly Starovičky, Hustopeče, Velké Němčice, Nosislav, Židlochovice, Vojkovice, Holasice a Rajhrad.

Obce u D2, kterými nesmí projet nákladní vozidla vážící nad 12 tun
Zdroj: ČT24