Netopýři ze záchranných stanic se vracejí do přírody

Ochránci přírody na Vysočině tento týden vypouštějí do volné přírody netopýry, kteří zimní spánek strávili v záchranné stanici pro opuštěná zvířata v Pavlově. Letošní zimu se jich tam sešlo rekordní množství.

Netopýři, jaké v Jihlavě a Havlíčkově Brodě vypouštěli do přírody, váží kolem 30 gramů, jejich tělo je pokryté hustou srstí a měří kolem 6 centimetrů. Možnosti zblízka si netopýra prohlédnout a třeba si na něj i sáhnout využily v Jihlavě i Havlíčkově Brodě desítky lidí.

Zbyšek Karafiát ze Záchranné stanice zvířat Pavlov smysl takové akci zdůvodnil tím, že lidi by měli vidět netopýry zblízka, aby se jich přestali bát. Ochranáři by také byli rádi, kdyby se i běžná „neochranářská“ veřejnost snažila netopýrům pomáhat. 

Život netopýrů je stále obestřen řadou tajemství, ale také pověr. Odborníci se je snažili rozptýlit. Vysvětlovali například, že se tento chráněný živočich rozhodně nezaplétá do vlasů nebo že se dožívá mnohem víc než jen 5 let.

Zbyšek Karafiát z pavlovské záchranné stanice vysvětlil, že netopýři mají dokonalou echolokaci. Ta zaplétání do vlasů prakticky vylučuje. Lidé se podle něj netopýrů bojí hlavně proto, že tyto tvory skoro vůbec nepoznají.

Aleš Toman, zoolog a vedoucí útulku pro opuštěná zvířata v Jihlavě, konstatoval, že u českých druhů netopýrů byl zjištěn běžný věk přes 30 let. „To je mnohonásobně víc, než zoologové u takto drobných zvířat předpokládali,“ uvedl Aleš Toman.

Pro člověka mohou být netopýři užiteční například tím, že každý z těchto jedinců dokáže za sezonu spořádat až 60 tisíc komárů. Netopýr rezavý je náš nejrozšířenější z celkového množství 27 pojmenovaných druhů. Jak Aleš Toman dodal, ještě v době jeho vysokoškolských studií to bylo sotva 20 druhů.

Do záchranných stanic nebo do útulků se netopýři dostávají, když přijdou o svá přirozená zimoviště. Například po zateplení domů nebo po vykácení stromů.

Netopýři (Microchiroptera) jsou podřád savců z řádu letouni. Nejvýznamnějším znakem netopýrů jsou křídla vyvinuvší se z předních končetin. Díky nim jsou netopýři (a druhý podřád letounů, kaloni) jedinými savci, kteří dokážou létat – létající veverky, vakoveverky a plachtící kuskusovití mohou pouze klouzat na omezenou vzdálenost. Vynikají akrobatickým letem o rychlosti 20–50 km/h. Netopýři se vyvinuli zhruba před 60 milióny let z primitivních hmyzožravců, předchůdců dnešních ježků a rejsků. Netopýři vidí černobíle, živí se hmyzem, krví, malými savci, žábami a rybami.

Zbyšek Karafiát uvedl, že před pěti lety k nim do stanice přišlo dohromady asi deset netopýrů za zimu. Za rok 2014 už jich měli 130. Zbyšek Karafiát dále doplnil, že vypuštění netopýři by se už měli bez problémů vrátit do svého původního prostředí, protože v noci už by teď nemělo mrznout. Některé netopýry bylo ale nutné ještě před odletem dokrmit. Nejvíc jim chutnali mouční červi.

Během dvou dnů se podařilo ochráncům přírody vypustit v Havlíčkově Brodě a v Jihlavě přes 70 netopýrů.

Vypouštění netopýrů zpět do přírody (zdroj: ČT24)