Půjčovali si, ale nevraceli. Advokáti vysvětlují podvody za 230 milionů

Zlín – Kauzu podvodů se škodou přes 233 milionů korun začal projednávat Krajský soud ve Zlíně. Podle žalobce se jich měl dopustit někdejší zlínský advokát Milan Holomek s částečnou pomocí advokátky Bronislavy Orbesové. Holomek, který byl vyškrtnut z České advokátní komory, vinu odmítl. Hrozí mu pět až deset let vězení.

Celkem 59 případů podvodů z let 2000 až 2011 klade státní zástupce Leo Foltýn za vinu ex-advokátovi Milanu Holomkovi. Muž si podle žalobce většinou sám půjčoval peníze, přijímal je do úschovy nebo nabízel zhodnocení svěřených financí. Půjčky nebo jiné závazky ale podle Foltýna buď nesplácel vůbec, nebo jen částečně. Holomek obvinění z podvodu odmítl, podle něj jde o obchodní záležitosti. Kde peníze skončily, není jasné.

Holomek tvrdil, že mimo dvou případů nikdy nešlo o smlouvu o úschově „v pravém slova smyslu“. Podle něj šlo jen o „zástěru“, aby měli jeho známí a klienti „lepší formu zajištění“, než by jim zaručovala například směnka. Holomek tvrdil, že v těchto smlouvách nebylo na rozdíl od obvyklých smluv o úschově údajně jasné, co klienti kupují. „Tito lidé mě většinou sami oslovili s cílem zhodnocení finančních prostředků,“ uvedl Holomek. Zároveň připustil, že z těchto obchodů měl také určitý profit, klienti ale podle něj souhlasili s tím, aby s jejich penězi disponoval.

Zlínský soud řeší kauzu údajných podvodů za stamiliony (zdroj: ČT24)

Státní zástupce podal obžalobu i na zlínskou advokátku Bronislavu Orbesovou. Ta měla Holomkovi v některých podvodech údajně pomáhat. Podle obžaloby si na svůj účet nechala posílat peníze od Holomkových klientů v době, kdy měl advokát obstavené účty, a poté mu je předávala. Podle obžaloby se i ona dopustila podvodu, byť s nižší škodou než její bývalý kolega. V případě uznání viny ženě hrozí dva roky až osm let vězení.

Advokát skončil v insolvenci

Někdejší elitní advokát se dostal do problémů v únoru 2011, kdy na něj poškození klienti podali insolvenční návrh. Později se kauzou začala zabývat policie, která Holomka stíhala v listopadu 2011 pro podvod se škodou 51 milionů. Škoda později narostla až na více než 233 milionů korun. Navíc jde jen o část toho, s čím se lidé, firmy, ale i úřady přihlásili do insolvenčního řízení, kde jsou pohledávky za více než 426 milionů korun.

Na Holomkův majetek byl prohlášen konkurz. Podle insolvenčního správce obviněný nespolupracuje. V insolvenčním řízení se podařilo prodat obrazy, nábytek nebo třeba knihy, dražba ale vynesla jen 130 tisíc korun. Za 4,75 milionu korun byl prodán advokátův byt, 5,2 milionu vynesl jeho rodinný dům ve Zlíně a za 11 tisíc se prodaly pozemky ve Zděchově. Většina z desítek věřitelů ale své peníze zřejmě už nikdy neuvidí.