Před 70 lety se „Cheb změnil v peklo“

Cheb – Před 70 lety bombardovali spojenci západočeský Cheb, zemřelo při tom osm stovek lidí a byla zničena třetina města včetně pro Němce strategicky důležitého nádraží. Cheb ale představoval pro spojence atraktivní terč i kvůli dalším objektům, k nimž patřila dvě letiště nebo také letecká továrna, připomněl ve Studiu 6 historik Luděk Matějíček. Nešlo zdaleka o první nálet, už předtím se bombardovací svazy zaměřily třeba na letiště a továrnu. Ale ten 8. dubna byl obzvláště ničivý.

„Nálet zastihl lidi nepřipravené. Navíc ve čtyřicetitisícovém Chebu předtím přibylo dalších 20 tisíc lidí, kteří utíkali před frontou především z bývalého východního Pruska do Německa,“ zmínil k přelidnění města v době náletu historik Matějíček.

Na Cheb tehdy útočily tři bombardovací skupiny, které čítaly 111 těžkých bombardérů B-17. „Jen u dvou bombardovacích boxů se nepovedlo bombardovat pouze nádraží. Jedna bomba měla rozptyl 300 metrů a druhá 600 metrů od cíle. A právě tyhle bomby poničily velkou část města,“ podotýká k přesnosti spojenců historik.

„Cheb se změnil v peklo,“ napsaly po náletu 8. dubna místní noviny Egerer Zeitung. Při náletu zničily spojenecké bomby na 1522 stojících vagonů. V sousedství města, které tehdy na mapě neslo německé jméno Eger, se nacházelo letiště a letecká továrna, kde se opravovala poničená letadla. Později přešla i na výrobu letadel typu Heinkel.

Historik Matějíček: Cheb byl při náletech přelidněný (zdroj: ČT24)

První bomby dopadly na Cheb 25. března, kdy bylo bombardováním poničeno 352 domů a zabito na 118 lidí. Nad město se spojenecké letouny po 8. dubnu vracely, přičemž poslední větší nálet se na město snesl o devět dní později. Stíhačky tehdy cílily právě na letiště a leteckou továrnu a zničily 3 hangárové haly a minimálně 26 německých letadel různých typů.