Kolín odškodné za úplatkářskou aféru Romana Pekárka nedostane

Kolín - Soud zamítl žalobu města Kolín o náhradu škody, která se týká úplatkářské aféry bývalého poslance a někdejšího místostarosty Romana Pekárka (dříve ODS). Radnice po něm chtěla až 26 milionů korun. Rozsudek není pravomocný. Město se podle svého advokáta Tomáše Kasala odvolá minimálně proti tomu, že musí zaplatit více než půl milionu korun za náklady soudního řízení. Kauzou se bude zabývat Krajský soud v Praze.

Pekárek si odpykává pětiletý trest za korupci spojenou s prodejem městského pozemku. Pekárek nabídl v roce 2009 brněnskému podnikateli, že mu zařídí prodej 92 144 metrů čtverečních městských pozemků v průmyslové zóně Kolín-Šťáralka za 15 milionů korun. Tržní cena stanovená znalcem byla nejméně 41 milionů.

Pekárkovi se podle rozsudku podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo. Radnice proto v žalobě tvrdila, že má nárok na uhrazení škody, která činí rozdíl mezi skutečnou a „korupční“ cenou, za níž byl pozemek prodaný. Podle Pekárkova obhájce Jana Matějíčka i podle soudu je smlouva mezi městem a firmou Coss, která si pozemek koupila, neplatná, protože záměr o prodeji nebyl městem řádně zveřejněn. „Oni si můžou jinými slovy vzít ten pozemek zpět, je jejich,“ řekl obhájce Pekárka novinářům.

 Podrobnosti o kauze Romana Pekárka shrnují tyto články:

Roman Pekárek dostal kvůli jednání soudu z vězení vycházku

Roman Pekárek dnes ke kolínskému soudu dorazil bez pout a eskorty, přestože si odpykává trest ve vězení. Dnes totiž dostal vycházku. Městu podle dnešního rozhodnutí soudu Pekárkovým počínáním žádná škoda nevznikla. Kolínská soudkyně Marcela Brejšová žalobu, kterou se město domáhalo čátky 26 460 000 Kč, zamítla. 

Pekárek se hájil tím, že záměr na prodej parcel na okraji města radnice před šesti lety řádně nevyvěsila na úřední desce.  A soudkyně mu dala zapravdu. „Je-li neplatná od počátku, tak pak žádná škoda v rozdílu mezi nějakou hypotetickou cenou, kterou si město myslí, že ty pozemky mají, a tou kupní cenou, nemůže být platná,“ řekl Jan Matějíček, obhájce Romana Pekárka. 

„Pan Pekárek těží z toho, pokud by to byla pravda, že ta smlouva je neplatná a ten záměr nebyl zveřejněn, tak těží z toho, že původně porušil původně zákon o obcích a správní řád,“ uvedl právní zástupce města Tomáš Kasal. Redaktor ČT se snažil získat i vyjádření Romana Pekárka, ten ale po vyhlášení rozsudku odešel a novinářům nic neřekl. 

Roman Pekárek při nástupu do vězení
Zdroj: David Taneček/ČTK

Podle starosty Kolína Víta Rakušana (Změna pro Kolín) město ze zákona muselo škodu vymáhat. „Pokud bych tak neučinil, dopouštím se minimálně přestupku nebo možná i trestného činu. V případě, že byl pan Pekárek odsouzen za korupci, byl odsouzen za to, že levněji prodal pozemek. Za to byl odsouzen, tak z toho logicky vyplývá, že městu vznikla nějaká škoda,“ řekl Vít Rakušan.

„My jsme vycházeli ze znaleckého posudku, který vznikl už v té trestní věci, ve které byl Roman Pekárek odsouzen za korupci. A jako řádný hospodář jsme se samozřejmě ucházeli o možnou náhradu škody. Konec konců, město jakéhokoli dlužníka, který má vůči němu pohledávku, tak musí nějakým způsobem dohnat k zodpovědnosti. Cítili jsme tuto povinnost a zastupitelé naše rozhodnutí podpořili i v případě pana Mgr. Pekárka,“ uvedl Vít Rakušan.

Vít Rakušan dále řekl, že soudkyně svým dnešním výrokem uvrhla město Kolín a všechny zúčastněné do zcela nového právního stavu. „Nás trošku překvapuje, že soud dnes vyvinil pana Pekárka ze zodpovědnosti z toho důvodu, že on v minulosti porušil zákon o obcích a správní řád tím, že byly špatně vyvěšovány a zveřejňovány záměry města,“ řekl starosta. Podle něj to, že je smlouva s kupcem pozemků neplatná a pozemky jsou tedy v majetku města, je úplně nová skutečnost, která za celou dobu této kauzy nebyla vyřčena. „Paradoxně by to pro město kromě jiného mohlo znamenat i zásadní ekonomické možnosti,“ dodal Rakušan. Jak starosta později dodal, město by mohlo pozemek komerčně využít, například ho i prodat někomu jinému.

Reportáž o kauze Romana Pekárka z pořadu Reportéři ČT je možné zhlédnout zde.

Pozemky nyní podle městského advokáta leží ladem, ale je na nich zástava na přibližně 18,5 milionu korun. „Zjevně se používají na zajištění nějakých pohledávek,“ uvedl.

Roman Pekárek odškodnění kolínské radnici platit nebude (zdroj: ČT24)