Zbrojař musí vyklidit dva sklady munice na Vysokomýtsku

Slatina - Zbrojař Martin Rudolf musí vyklidit dva sklady munice ve Slatině u Vysokého Mýta. Vyzval ho k tomu stavební úřad. Munici a výbušniny totiž skladuje v bývalém zemědělském areálu a objekty nejsou pro tento účel zkolaudované. Zbrojař ale zažádal o změnu užívání objektů. Čeká také na povolení, aby munici mohl ze skladu vyvézt do zahraničí.

Sklad munice a výbušnin kontrolovalo policejní prezidium od února letošního roku. Hasiči z něj odvezli 8 kamionů nebezpečného materiálu. V areálu je celkem 12 budov, podle stavebního úřadu musí majitel dvě budovy úplně vyklidit.

„Na základě provedeného místního šetření vydal Stavební úřad Vysoké Mýto usnesení, ve kterém vyzval společnost k ukončení neoprávněného užívání těchto staveb výzvou, kterou mu stanovil termín vyklizení a nebo užívání v souladu s kolaudací do 13. dubna tohoto roku,“ konstatoval Michal Votřel, vedoucí odboru stavebního řádu a investic Pardubického kraje.

Areál ve Slatině i nadále hlídá policie, vyvážet jakýkoli vojenský materiál ven ze skladů je bez povolení zakázáno. I proto zbrojař Martin Rudolf čeká na potřebné povolení, aby mohl dva nezkolaudované sklady vyklidit.

„Uvádíme do řádného stavu objekty, a kdyby nás nebrzdilo vnitro zákazem vývozu, tak už je půlka munice pryč,“ řekl Martin Rudolf. Na otázku, jestli munici chce převézt do nějakého jiného skladu, Martin Rudolf odpověděl, že materiál plánuje vyvézt do zahraničí. „Takže ho chystáme na vývoz, balíme ho, připravujeme a čekáme, až dostaneme povolení k vývozu a pak tu munici vyvezeme,“ řekl Martin Rudolf.

„Máme požádáno o změnu užívání a čekáme, až nám to stavební úřad vyřídí, čekáme na nějaké vyjádření inspektorátu životního prostředí, hasičů a nevím kterých ještě dotčených orgánů,“ uvedl zbrojař Martin Rudolf. Doplnil, že v tuzemsku jeho firma normálně fuguje, stojí jim prý pouze export a import.

Policie mezitím dál případ vyšetřuje jako obecné ohrožení a nedovolené ozbrojování. „V tuto chvíli trestní řízení pokračuje, aktuálně čekáme na výsledky znaleckých posudků,“ uvedla Jitka Vavřinová, mluvčí pardubické krajské policie.

Starostka Slatiny Věra Kadrmasová na konci února novinářům řekla, že obyvatelé existenci muničního skladu přímo v obci neodmítají. Některým firma Multiagro poskytuje zaměstnání, s majitelem neměla radnice v minulosti žádné problémy.

Podle majitele firmy Martina Rudolfa bylo z areálu odvezeno například ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože. Podle Českého báňského úřadu přitom nemá společnost Multiagro povolení skladovat výbušniny ani je nabývat.

Zbrojař musí vyklidit dvě haly (zdroj: ČT24)