I předávání dítěte je radost, říká pěstounka

Brno - Pěstounů na přechodnou dobu na jižní Moravě přibývá, v kraji už jich je přes osmdesát. Jen loni si péči o děti jako své povolání zvolily tři desítky lidí. Děti v krizové situaci tak rychle putují z center okamžité pomoci do rodinného prostředí. I díky tomu nejsou centra plně obsazená, a to i přesto, že od nového roku musely Klokánky výrazně snížit kapacitu.

„Pěstounkou jsem už třetí rok, hned od doby, kdy to bylo možné. Toto je naše páté miminko, opět chlapeček,“ říká Luďka Kamenská a s láskou přitom chová novorozence v zebrovaných dupačkách. Péče o miminka je nejen její radost, ale i povolání. A to i přesto, že nikdy neví, kdy jí úřad nějaké dítě v nouzi svěří a jak dlouho u ní zůstane.

„Skoro každý se ptá, jak ho potom můžeme dát pryč. Taky jsem se divila, než jsme přešli do praxe. Vůbec jsem si to nemyslela, ale je to to nejlehčí, co může být,“ myslí si pěstounka. „Dítě je do určité doby vaše. Potom chodí rodiče na zvykačku a najednou už je to jejich dítě. Ani si toho přechodu nevšimnete. A vy máte hroznou radost, že má rodiče, kteří ho milují a jsou šťastní, že mají vytoužené miminko. Takže i předávání je vlastně radost,“ dodává Kamenská.

O roli profesionální pěstounky hovoří Luďka Kamenská (zdroj: ČT24)

Sama ví, jak důležitá je v útlém věku láska rodičů. Děti, které sama vychovala až do dospělosti, si adoptovala. „Nejstarší dcerku jsem dostala z ústavu v půl roce. Byl to takový apatický ležáček. Tehdy bych dala deset let života za to, aby mohla být u někoho, kdo ji miluje. Je to nejdůležitější období v životě člověka a raná deprivace vás pak provází celý život,“ vzpomíná Kamenská.

Pěstouni ulevují ústavům

Díky Luďce Kamenské a dalším pěstounům, jako je ona, hlásí ústavy v Jihomoravském kraji dokonce volná místa. Velká část dětí v nouzi tak končí v rodinném prostředí. O možnost stát se náhradním rodičem na plný úvazek usiluje čím dál víc lidí. Jen loni přibylo v regionu 30 pěstounů, na krajském úřadě leží dalších 80 žádostí.

Počet žádostí o pěstounství na přechodnou dobu na jižní Moravě

2011              3

2012              11

2013              58

2014              86

Zdroj: Krajský úřad JMK

„V rámci Jihomoravského kraje je krizová péče nezletilým dětem poskytována v sedmi zařízeních s celkovou kapacitou 68 dětí. Tato kapacita dosud nebyla zcela využita,“ potvrdila mluvčí krajského úřadu Denisa Kapitančíková. Kapacita stačí i přesto, že od 1. ledna 2015 klesl celkový počet míst v krizových centrech na jižní Moravě o 17. Brněnskému Klokánku totiž vypršela kapacitní výjimka.

Ústavy nepraskají ve švech i díky péči Luďky Kamenské. Její páté miminko s ní zůstane do května či června, pak ho předá do nové rodiny. A bude čekat na dalšího novorozence, který bude do začátku svého života potřebovat její lásku.