V Brně se demonstrovalo proti islámu i za toleranci menšin

Brno – Odhadem asi 600 lidí dnes přišlo na demonstraci na Moravském náměstí v Brně, kterou svolala iniciativa Islám v ČR nechceme. Kousek opodál uspořádali své vlastní shromáždění také zastánci tolerance menšin a náboženské svobody, přišly jich asi dvě stovky. Organizátoři obou akcí uvedli, že nehodlají narušovat program dané protistrany, policisté proto nemuseli řešit žádné zvláštní situace. V Teplicích dnes v noci někdo polil fasádu arabského obchodu rudou tekutinou, která na první pohled vypadá jako krev. O jakou látku jde, zatím není jasné, případ vyšetřuje policie.

Události: Protiislámské nálady v Česku (zdroj: ČT24)

Svátek svatého Valentýna si pořadatelé protiislámské demonstrace zvolili záměrně. Tvrdí totiž, že slavit svátek lásky je v islámu nepřípustné. Ani výběr místa konání nebyl náhodný. V moravské metropoli Brně žije podle dostupných informací několik stovek muslimů. Od roku 1998 tam navíc funguje vůbec první česká mešita.

Účastníci pokojně přecházeli mezi oběma shromážděními, někteří vedli vášnivé debaty, zda je hrozbou spíše islám, či nesnášenlivost a netolerance. „Policie nepředpokládá, že by mohlo dojít k nějakým komplikacím, přesto je tady řada policistů připravena zasáhnout, pokud by k nějakým nepředvídatelnostem došlo,“ uvedl přímo z místa zpravodaj ČT Michal Cagala. Nakonec ale k žádným neobvyklým situacím nedošlo.

Demonstranti přišli s transparenty proti islámu, českými i moravskými vlajkami. Hlavním symbolem akce je přeškrtnutá mešita s minaretem. Vyjadřovali také nesouhlas s přijetím syrských uprchlíků. Představitel iniciativy Islám v ČR nechceme Martin Konvička v úvodním projevu označil islám za „pitomost, děsnou slepeninu a hloupé učení“. V Česku podle něj nemá islám co dělat. „Lidé se budou bránit,“ řekl Konvička. V podobném duchu hovořila například bývalá poslankyně Jana Volfová a další řečníci.

V reakci na protiislámské shromáždění svolaly občanské iniciativy, Strana zelených a hnutí Žít Brno demonstraci za svobodu náboženského vyznání a za práva menšin pojmenovanou Valentýnka pro Konvičku. Začali ekumenickou mší, na závěr ukázali směrem ke shromáždění antiislamistů růžová srdce z papíru jako symbolické valentýnky pro Konvičku. „Paušalizace v minulosti vždy vyvolala nenávist a vedla k násilí,“ varovala předsedkyně Strany zelených Jana Drápalová před vyvoláváním nesnášenlivosti.

Arabský obchod v Teplicích někdo polil rudou tekutinou

Neznámý vandal potřísnil v noci na dnešek fasádu arabského obchodu v Teplicích rudou tekutinou vypadající jako krev. Policie má nahlášeny hned dva podobné útoky ve stejném městě. „O jakou jde látku, to ukážou až výsledky laboratorních rozborů,“ řekla severočeská policejní mluvčí Alena Bartošová. Oba případy nyní dokumentuje, zjišťuje způsobené škody a vyslýchá případné svědky.

Podle arabského majitele obchodu s potravinami, který nese název Petra, se jedná o krev. Policie prý našla na místě a odvezla i plastové nádoby, v nichž tekutina zřejmě byla. Kdo by za útokem mohl být, netuší. „Ale asi toho tady bude víc, protože se prý stalo něco i u nedaleké arabské restaurace,“ dodal podnikatel.

Obchod s arabskými potravinami leží bezprostředně u Šanovského parku, kde se scházejí na piknicích lázeňští hosté z arabských zemí. Dům, v němž prodejna sídlí, byl podle prodavačky obchodu zacákaný krví až do výšky prvního patra. „Bylo to hrozné, na zemi byly dvě kaluže krve, vypadalo to, jako by tu někoho podřezali. Zatím jsme to umyli, kam jsme dosáhli,“ uvedla. Méně pocákané bylo podle ní i nedaleké arabské bistro.

Teplice byly loni místem, kde se konalo protestní shromáždění proti islamizaci v ČR. Pořádající radikální Dělnická strana sociální spravedlnosti směřovala akci do Teplic i proto, že si lidé z centra na Araby často stěžují. Podle nich někteří lázeňští návštěvníci z arabských států narušují při svých piknicích noční klid, nechávají po sobě v parcích odpadky a ohrožují v autech bezpečnost.