Policie v Ostravě dává dohromady tým specialistů na drogy

Ostrava - Moravskoslezská policie se letos zaměří na drogovou kriminalitu. Její šéfové dali dohromady speciální tým, který se bude soustředit především na odhalování výrobců a prodejců drog v Ostravě. Pravidelně tam bere drogy až dva tisíce lidí, nejčastěji previtin. V posledních dvou letech zemřelo v regionu po požití drog třináct lidí.

Moravskoslezským policistům se daří odhalovat stále více drogových zločinů. V letech 2013 a 2014 odhalili desítky varen a pěstíren, počet objasněných případů stoupl z 259 na 310, o více než šedesát procent vzrostl počet obvinění. Vzhledem k tomu, že jde o velmi nebezpečnou a skrytou činnost, chtějí policejní šéfové drogovou scénu narušit ještě mnohem více. Zaměří se na Ostravu, kde je situace nejhorší z celého kraje.

„Dali jsme dohromady zkušené kriminalisty, kteří se touto problematikou zabývali už v minulosti. Věříme, že díky soustředění sil do jednoho týmu zlepšíme výměnu informací, zvýšíme akceschopnost a také navážeme lepší spolupráci s národní drogovou centrálou,“ uvedl ředitel moravskoslezské police Tomáš Kužel. Dodal, že v týmu je zatím asi dvacet policistů.

K lepšímu přehledu o centrech uživatelů drog v poslední době přispívají i vědci z Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, kteří zkoumají vzorky z kanalizace. Nejčastěji nacházejí ve splašcích pervitin. „Při vzorkování se potvrdily domněnky, že dominantní je v tomto směru centrum Ostravy a obvod Jih, především Výškovice a Zábřeh,“ uvedl vedoucí ostravské pobočky ústavu Petr Tušil. Do kanálů kolem ostravské Stodolní ulice zase proniká nejvíce extáze, což je vedle marihuany, pervitinu a heroinu také hodně rozšířená droga.

Ostravská obecně prospěšná společnost Renarkon, která dlouhodobě poskytuje drogově závislým pomoc, mapuje situaci v terénu a věnuje se prevenci, zacílení policie na drogovou kriminalitu vítá. „Čím výše postaveného pavouka v síti drogového byznysu se policistům podaří zachytit, tím lépe. Koneční uživatelé jsou v podstatě oběti,“ uvedl koordinátor Renarkonu Michal Sobek.

Policie má v plánu také častěji kontrolovat řidiče, zda nejsou pod vlivem drog. Efektivitu nového drogového týmu vyhodnotí policejní šéfové po roce práce.

Test na drogy za volantem
Zdroj: ČT24